5
AFP

Aantal doden door coronavirus stijgt naar 26: “Te vroeg om internationale noodtoestand uit te roepen”

Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is vandaag gestegen naar 26. Dat meldt de dienst volksgezondheid van Peking. Het aantal mensen bij wie in het land het nieuwe coronavirus is vastgesteld, is gestegen naar 830. De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, met miljoenenstad Wuhan als hoofdstad. Er is intussen wel een tweede dode gevallen buiten die provincie.De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) stelde gisteren na crisisberaad het nog te vroeg te vinden om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodtoestand.

De patiënt kwam om het leven in de stad Suihua, in het noordoosten van de provincie Heilongjiang. Die stad ligt op zowat 2.500 kilometer van Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Eerder overleed al iemand in nog een andere provincie: Hebei ligt op een kleine duizend kilometer van Hubei. Daar was het slachtoffer een 80-jarige man.

Volgens directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waren de leden van het spoedcomité niet unaniem in hun mening over de uitbraak. “Vergis je niet: het is een noodsituatie voor China, maar het is nog geen wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid. Dat kan het wel nog worden”, zei hij op een persconferentie.

Tien steden in de provincie Hubei zijn intussen afgesneden van publiek transport. In het afgesloten gebied wonen naar schatting zo’n 26 miljoen mensen.

5 De temperatuur van een bestuurder in Wuhan wordt gemeten.
EPA De temperatuur van een bestuurder in Wuhan wordt gemeten.

Nog maar weinig voedselvoorraad
De stad Huangshi werd vandaag toegevoegd aan de lijst. Een veelgebruikte terminal voor veerboten en een brug zijn afgesloten. In de stad wonen circa 2,4 miljoen mensen. Inwoners van Wuhan waarschuwen dat voedselvoorraden in de stad hard teruglopen.

Een van de meest recentste slachtoffers in China is een 80-jarige man, die twee maanden in Wuhan heeft gewoond en woensdag (plaatselijke tijd) in de provincie Hubei stierf. Voor het eerst is er ook iemand gestorven buiten de provincie Hubei.

5 Hamsteren zorgt voor lege voedselrekken.
EPA Hamsteren zorgt voor lege voedselrekken.

Internationale voorzorgsmaatregelen

Gisterenochtend was er nog sprake van 9 doden. Eerder hadden de Chinese autoriteiten ook gemeld dat er 650 besmettingen waren vastgesteld verspreid over het land. Dat aantal is nu gestegen tot 830. De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, waarvan miljoenenstad Wuhan de hoofdstad is. Daar dook het virus voor het eerst op.

De Chinese autoriteiten hebben gewaarschuwd dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Ook in Japan, de Filipijnen, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, Vietnam en de Verenigde Staten, net als in de Chinese territoria Macau en Hongkong, is het nieuwe coronavirus al vastgesteld.

5 Iedereen draagt een mondmasker in een treinstation in Hongkong.
AP Iedereen draagt een mondmasker in een treinstation in Hongkong.

Steeds meer landen nemen voorzorgsmaatregelen. Zo voerden onder meer al omliggende landen in Azië, de VS, Australië, Singapore en Rusland extra screenings van passagiers op luchthavens in. Ook de Britse en Italiaanse autoriteiten maakten bekend dat passagiers die aankomen met rechtstreekse vluchten vanuit Wuhan gecontroleerd zullen worden op het coronavirus. 

Meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig ook niet op Wuhan. (lees hieronder verder)

Tweede besmetting in Japan, mogelijk nieuwe gevallen in Hongkong en VS

In Japan is intussen een tweede besmetting met het virus vastgesteld, meldt het ministerie van Gezondheid van het land. Het gaat volgens de autoriteiten om een man van in de veertig die in de Chinese stad Wuhan woont, waar het coronavirus voor het eerst opdook. De man is sinds zondag in Japan en is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis.

In Hongkong is een 39-jarige man uit Wuhan opgenomen ter observatie, omdat wordt gevreesd dat hij ook het virus heeft. Het is de eerste patiënt in Hongkong met de verschijnselen van het coronavirus. Hij is woensdag als toerist met de trein in Hongkong aangekomen.

Ook in Texas in de Verenigde Staten wordt een nieuwe mogelijke besmetting van het coronavirus onderzocht. De patiënt, een student van de universiteit van Texas A&M, zou net naar de Chinese stad Wuhan afgereisd zijn. 
Hij had “milde ademhalingssymptomen” zoals een “hoest” en “congestie”. De man stelt het goed en meldde zich vooral uit bezorgdheid bij de spoeddienst, aldus dokter Eric Wilke van de gezondheidsdienst in Brazos, in het oosten van Texas. De man wordt momenteel thuis in isolement gehouden totdat de resultaten van de analyse bekend zijn. Die worden ten laatste zaterdag verwacht.

5
AP

Chinees nieuwjaar

Vanaf vrijdag hebben Chinezen een week vakantie ter gelegenheid van het Chinese nieuwjaar. Volgens schattingen plannen de Chinezen zeker 450 miljoen reizen of uitstapjes. De vrees bestaat dat om die reden het aantal besmettingen de komende dagen nog fors zal toenemen. Honderdduizenden Chinezen zullen van grote steden naar landelijke gebieden trekken om familie te bezoeken..

Volgens Chinese media hebben de iets zwakkere economie en het coronavirus geen beduidende invloed op de reislust.

Lees ook: Wat weten we over het coronavirus? (+)

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Guido Swerts

    Ik vrees dat we hier nog lang niet mee klaar zullen zijn...vanwege het grote geld willen ze de grenzen zelfs niet (tijdelijk) hermetisch afsluiten..ons welzijn komt blijkbaar pas op de 2de plaats..na het grote geld..het virus verspreidt zich exponentieel..en zal overal toeslaan.Dit wordt een virus-epidemie van ongeziene formaat en omvang.

  • Geert Vaelen

    Als 18 doden niet genoeg is om een rampenplan op te stellen of noodtoestand uit te roepen, hoeveel moeten er dan eerst sterven voor er actie ondernomen wordt? 50? 100? 1000? 100.000? Een miljoen? Of moet het virus eerst overal in alle uithoeken van de wereld verspreid zitten zodat de hele aardbol gevaar loopt?

Lees meer