4 Youth for Climate-bezielers Kyra Gantois, Adélaïde Charlier en Anuna De Wever.
Photo News Youth for Climate-bezielers Kyra Gantois, Adélaïde Charlier en Anuna De Wever.

Amper 500 betogers op dertiende klimaatmars in Brussel, Anuna De Wever: “Ik ben 'pissed' dat we hier nog elke week moeten staan”

Ongeveer 500 betogers hebben vanmiddag deelgenomen aan de dertiende klimaatmars van Youth for Climate in Brussel. Dat blijkt uit een officiële telling van de politie. Ook Franstalige landbouwverenigingen stapten deze keer mee. “Wij zijn de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming”, klinkt het.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Rond 11.30 uur ging de klimaatmars van start aan het Brusselse Noordstation. Volgens Kyra Gantois van Youth for Climate daagden ongeveer 1.200 deelnemers op. Dat cijfer staat in schril contrast met de officiële telling van de politie, die uitkwam op amper 500 betogers.

Ondanks de lage opkomst blijven de klimaatjongeren en boegbeeld Anuna De Wever enthousiast. Ze geven niet op en blijven spijbelen tot aan de verkiezingen op 26 mei. Waarschijnlijk gaan de acties ook tijdens de paasvakantie voort.

“Het blijft leuk, want de sfeer blijft goed. Ongeacht met hoeveel personen we zijn. Natuurlijk ben ik wel ‘pissed’ dat we hier nog steeds moeten staan elke week. Ik had gehoopt dat het niet zo ver moest komen”, vertelt De Wever.

Paasvakantie

De paasvakantie wordt waarschijnlijk geen moment van pauze voor de klimaatjongeren. Ze willen hun engagement blijven tonen. “We gaan de komende dagen bespreken of we ook in de paasvakantie de acties voortzetten, maar waarschijnlijk wel. Anders krijg je enkel commentaar. Langs de andere kant denk ik wel dat de mensen, en wij ook, even een pauze kunnen gebruiken”, zegt De Wever.

Het is intussen aftellen geblazen tot aan de verkiezingen: nog zeven weken. In die weken zal Youth for Climate blijven actievoeren voor een betere toekomst en een beter klimaat.

“Het is belangrijk dat we de druk blijven behouden. De boodschap is echt aangekomen, maar dan gaan ze toch niet voor de herziening van artikel 7bis. Dat snap ik echt niet. Ze moeten het serieus beginnen nemen. Al die minimale klimaatregels opsommen die ze nu nemen, daar gaan we niet gelukkig van worden”, besluit De Wever.

De boodschap is echt aangekomen, maar dan gaan ze toch niet voor de herziening van artikel 7bis. Dat snap ik echt niet

Anuna De Wever (Youth for Climate)

Landbouwers

Opvallend: de dertiende mars voor een betere toekomst van Youth for Climate kreeg vandaag het gezelschap van een delegatie Franstalige landbouwers. Want ook zij voelen de gevolgen van de klimaatopwarming. “Wij zijn de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming”, zegt Sebastien Geens van de Fédération des jeunes agriculteurs. 

“Enkele jaren geleden werd enkel gesproken over de gevolgen in de zuidelijke landen, maar nu worden ook wij er steeds vaker mee geconfronteerd. We hebben twee jaren gekend met grote droogtes en wij moeten ons elk jaar aanpassen en zelfs andere gewassen cultiveren.”

Wij moeten ons elk jaar aanpassen en zelfs andere gewassen cultiveren

Sebastien Geens (Fédération des jeunes agriculteurs)

“Uitstoot met 20% gezakt”

Tegelijkertijd kwamen de boeren duidelijk maken dat ze bewust bezig zijn met het klimaat en grote investeringen doen. Vaak voelen ze zich daarin financieel niet gesteund door de regering. “Ook wij hebben onze verantwoordelijkheid in de klimaatopwarming, maar we willen dat ook relativeren, want in de laatste 30 jaar hebben we onze uitstoot van broeikasgassen met 20 procent verminderd”, aldus nog Geens.

Naast de landbouwers stapten nog verschillende andere groepen mee in de mars. Ook de grootouders voor het klimaat, leden van de scouts en Teachers en Workers for Climate waren aanwezig.

(Lees hieronder verder)

4 Dertiende klimaatmars in Brussel.
Twitter Dertiende klimaatmars in Brussel.

Actie in Antwerpen

Ook in Antwerpen is deze voormiddag opnieuw betoogd voor een ander klimaatbeleid. De opkomst lag met een honderdtal aanwezigen ook daar aan de lage kant. De aanwezige jongeren hadden groene kledij aangetrokken om hun boodschap kracht bij te zetten.

De negende klimaatactie in de Scheldestad was vooral een initiatief van Students for Climate, die opnieuw door de binnenstad marcheerden met slogans als “What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!”. Onder de deelnemers waren ook enkele vertegenwoordigers van Grootouders voor het klimaat.

4
Photo News
4
Photo News

127 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Moehmena Rahous

    @Ilias Steinhauser: in de middeleeuwen "waren bijna alle wetenschappers het er over eens" dat de zon rond de aarde draaide. Ontkenners werden opgesloten of gedood. In 1975 verontschuldigde de paus de kerk daarvoor. Hopelijk ziet men sneller in dat de mens geen invloed heeft op het klimaat, en des te meer op het milieu dat die kapot maakt! Klimaatextremisten zijn vele malen gevaarlijker dan klimaatontkenners.

  • Hans Schoen

    De jeugd doet tenminste wat! Wat doet de rest vd bevolking als er iets veranderd moet worden? Zich ergeren tijdens het tv kijken en dat is het.

Lees meer