Anuna De Wever geeft definitief verstek voor klimaattop in Madrid

“We geraken er enkel met het vliegtuig, maar dat is geen optie”

De Belgische activisten van Youth for Climate, Anuna De Wever, haar oudere zus Josefien Hoerée en Adélaïde Charlier, geraken niet tijdig in Madrid. In de Spaanse hoofdstad gaat begin december de 25ste VN-klimaatconferentie van start. Het drietal bevindt zich momenteel in het Amazonewoud.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

De klimaattop zou normaal gezien in Chili plaatsvinden, maar vanwege de sociale spanningen en protesten in het Zuid-Amerikaanse land, annuleerde Chili de top.

Belgische delegatie

“Anuna, Josefien en ik zullen COP25 niet bijwonen”, kondigt Charlier aan in een persbericht. “We geraken er enkel als we het vliegtuig nemen, maar dat is geen optie in het kader van dit project. Een delegatie van YFC Belgium reist af naar de COP. Zij zullen de verantwoordelijkheid van onze politici en hun gebrek aan ambitie aan de kaak stellen.”

De Belgische jongeren hopen met de andere klimaatactivisten van Sail to the Cop naar Martinique te varen om er “een teleconferentie te organiseren tijdens de twee weken van de COP”. “Zo kunnen we de delegatie steunen en online coördineren zonder het vliegtuig te nemen”, klinkt het. “Het was een moeilijke beslissing”, geven ze wel toe.

Trein

De jongeren wijzen er verder nog op dat het feit dat Madrid de organisatie van de klimaattop heeft overgenomen “goed nieuws is voor onze kimaatministers”. “Zij kunnen nu makkelijk te trein nemen en zo bijdragen aan de oplossing, en niet aan het probleem.”

De milieuactivisten van Sail to the Cop hebben intussen vijf dagen in het Amazonewoud doorgebracht, waar ze waren uitgenodigd door lokale chefs. Ze wijzen erop dat het Amazonewoud, “de long van de wereld”, en de mensen die er wonen, moeten beschermd worden. 

“Velen verliezen hun thuis door dammen die worden geplaatst waardoor de Xingu-rivier niet kan doorstromen”, zeggen de jonge activisten. “Ze worden ziek door de giftige stoffen die vrijkomen door de mijnen en door de droogte dreigt er voedselschaarste. Het is nu aan heel de wereld om druk te zetten op de Braziliaanse overheid om het woud te beschermen. Dit is een probleem van iedereen.”

75 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MARCEL Mathijssen

    Soms is er toch nog goed nieuws!

  • Peter Janssen

    Begint ze eindelijk het klimaat bedrog en misleiding te beseffen om zo vrijwillig onze welvaart op te geven?

Lees meer