Een impressie, verspreid door NASA, van asteroïde 2012 TC4 die langs de aarde passeert.
epa Een impressie, verspreid door NASA, van asteroïde 2012 TC4 die langs de aarde passeert.

Asteroïde scheerde deze ochtend rakelings langs de aarde

Vanmorgen is een kleine asteroïde rakelings langs de aarde gescheerd. Er was geen reden tot bezorgdheid, maar wel belangrijk nieuws voor de wetenschap. Ruimtevaartorganisatie NASA gebruikte de doortocht van 2012 TC4 om het waarschuwingssysteem voor naderende ruimteobjecten te testen. Dat gebeurde nooit eerder met een echte asteroïde.

De asteroïde ter grootte van een huis - 15 tot 30 meter - bereikte rond 7.40 uur het dichtste punt bij de aarde. Hij bevond zich op dat moment op zo'n 43.800 kilometer boven Antarctica. Een risico dat hij de aarde vandaag zou raken, was er niet.

Het object werd op 5 oktober 2012 door een observatorium op Hawaï ontdekt. Het passeerde de aarde toen op 100.000 kilometer. Sindsdien is het niet meer gezien. In oktober 2079 zou dezelfde asteroïde ons wél kunnen treffen, al bedraagt de waarschijnlijkheid volgens de huidige berekeningen amper 1 op 2.645. 

Hoe dan ook leverde deze doortocht belangrijke informatie op. Zo hebben wetenschappers het waarschuwingssysteem voor naderende ruimteobjecten getest. Ze onderzoeken zo hoe we op aarde op een reële bedreiging kunnen reageren.

Amateur-astronomen die vroeg zijn opgestaan, hadden echter pech. Omdat de asteroïde zich snel voortbewoog en niet veel licht weerkaatste, hadden zij weinig kans om hem te spotten.

Lees meer