De Italiaanse astronaut Luca Parmitano heeft met succes vanuit het ISS een rover over een hindernissenparcours in Nederland gestuurd.
Twitter @esaspaceflight De Italiaanse astronaut Luca Parmitano heeft met succes vanuit het ISS een rover over een hindernissenparcours in Nederland gestuurd.

Astronaut stuurt robot vanuit ruimtestation ISS door hangar in Nederland

De Italiaanse astronaut Luca Parmitano heeft met succes vanuit het Internationaal Ruimtestation (ISS) een zogeheten rover over een hindernissenparcours op Aarde gestuurd. Het robotwagentje reed door een hangar op het voormalige vliegveld Valkenburg, bij het Nederlandse Katwijk.

Via een scherm kon de astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA zien waar hij het voertuig naartoe stuurde. Volgens ESA had de test nauwelijks beter kunnen verlopen. Voor de proef was een uur uitgetrokken, maar Parmitano trotseerde de baan in minder dan een halfuur.

Het ruimtevaartbureau is zeer enthousiast over de samenwerking tussen mens en robot. "Een rover op Mars zou weken over het werk hebben gedaan dat Luca en de Analog-1-rover in een halfuur verrichten", zei projectmanager Kjetil Wormnes. En dat is zeer van belang voor ESA, want ESA stuurt volgende zomer met Rusland een robotjeep en een stabiel platform naar Mars. Hoofdvraag van die missie is of op de Rode Planeet ooit leven heeft bestaan.

De technieken die ESA vandaag heeft uitgeprobeerd, kunnen bij toekomstige missies goed van pas komen. Astronauten kunnen op deze manier veilig en comfortabel vanuit een ruimteschip of -basis een robot aansturen die op onderzoek uitgaat. Ze hoeven dan niet zichzelf in een ruimtepak te hijsen. Alleen al het aantrekken van zo'n pak en de deur "uitgaan" door een luchtsluis duurt uren.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • pol van de velde

    Eerste test voor de elite om vanuit de ruimte controle te hebben op robots die het achtergebleven plebs moet controleren en desnoods corrigeren.

Lees meer