Pascal Godefroit
Facebook Pascal Godefroit

Belg vervolledigt mysterieus dinosaurusskelet

De Belgische paleontoloog Pascal Godefroit van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft ontdekt dat een fossiele schedel en voetbeenderen uit een privécollectie toebehoren aan het skelet van de 'Deinocheirus', een vleesetende dinosaurus met reusachtige grijparmen en klauwen. Met de ontdekking is het skelet na vijftig jaar eindelijk vervolledigd.

In 1965 trof de Poolse paleobioloog Zofia Kielan-Jaworowska voor het eerst fossiele resten van de dino aan in de Gobi-woestijn. Het ging om een paar voorarmen van 2,4 meter lang met enorme klauwen, die stammen uit het late Krijt (ongeveer 70 miljoen jaar geleden). De dinosaurus kreeg de naam 'Deinocheirus mirificus' of 'ongewone, verschrikkelijke handen'.

Behalve die fossiele resten werd lange tijd niets gevonden, tot in 2006 en 2009 tijdens Koreaans-Mongoolse expedities in dezelfde woestijn twee nieuwe skeletten werden aangetroffen. Telkens ontbraken schedel en voeten, die blijkbaar door rondtrekkende dinojagers zijn gestolen. Het Franse in paleontologie gespecialiseerde bedrijf Eldonia trof enkele jaren geleden dan een "vreemde schedel en bijbehorende voeten" aan in een Europese privécollectie. In 2011 nodigde het bedrijf Pascal Godefroit uit om de resten te bestuderen.

Godefroit en François Escuillié van Eldonia hadden het vermoeden dat het om de ontbrekende stukken ging van een van de twee Deinocheirus-skeletten. Uit vergelijkend onderzoek bleek dat de schedel en voeten perfect pasten op het grootste skelet, dat in 2006 was gevonden. Eldonia kocht de gestolen fossielen op en doneerde die aan het KBIN. Op 1 mei dit jaar maakten Godefroit en Escuillié de resten officieel over aan Mongolië.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer