Joke Schauvliege.
Photo News Joke Schauvliege.

België dringt uitstoot niet snel genoeg terug

Ons land slaagt er voorlopig niet in de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voldoende terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van de klimaatadministratie, waarover De Morgen vandaag bericht. Vandaag moeten de Europese lidstaten hun groen huiswerk indienen bij de Europese Commissie.

Europa wil die uitstoot tegen 2030 met 35 procent zien dalen, maar met een ongewijzigd klimaatbeleid zal België tegen die tijd aan een daling van 13 procent komen. Grote schuldige is het verkeer. Auto's worden dan wel zuiniger, we rijden er wel steeds meer kilometers mee. Ook de uitstoot veroorzaakt door de verwarming van woningen daalt minder snel dan gehoopt.

Onvoldoende beleid
"Deze cijfers maken duidelijk dat het beleid in ons land niet voldoet", zegt het onafhankelijke Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum, die de hand heeft gelegd op de nieuwste cijfers. Sinds de vorige rapportage van België aan de Europese Commissie, twee jaar geleden, is er amper beterschap merkbaar.

Vlaams klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) geeft toe dat het er niet rooskleurig uitziet. "Maar de prognoses gaan uit van ongewijzigd beleid, terwijl Vlaanderen nog een Nationaal Klimaat- en Energieplan voor de periode tot 2030 moet opstellen."

15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Dimi Bauwens

    Logisch toch als stedenbouwkundige diensten zoals Blankenberge premies bieden (m.b.t. isoleren) waaruit blijkt dat men NIET de beste bouwwijze betoelaagd, maar enkel de bestaande toestand. Men verkiest koudebruggen boven de doorlopende schil! FALEND en ondoordacht beleid..

  • Bob Nalyd

    Hahaha kleingeestig allemaal. Joke wanneer kan ik, samen met duizenden anderen van thuis uit werken? Mijnen baas heeft daar precies nog nooit over gehoord en toch staat die aan het hoofd van een publieke dienstverlenende organisatie. Kom dan niet jammeren over teveel auto's, file, uitstoot en andere troep. Jij dwingt me daar alle dagen toe, tot tweemaal toe.