Luchtvervuiling in Brussel, illustratiebeeld.
Photo News Luchtvervuiling in Brussel, illustratiebeeld.

België tegen 2050 CO2-neutraal maken is technisch mogelijk, zeggen academici

"Het is mogelijk, wenselijk en nuttig om de doelstelling te halen over 30 jaar koolstofneutraal te worden, terwijl tegelijk ons welzijn en onze economie worden verbeterd." Dat is, kort samengevat, de conclusie van een groep van 14 academici die een 'roadmap' naar een CO2-neutrale toekomst hebben uitgetekend. Hun bevindingen staan vandaag in De Standaard en Le Soir.

Tomas Wyns, die aan de VUB onderzoek doet naar klimaatbeleid en het voortouw nam voor dit initiatief, zegt dat de academici (behalve van de VUB ook van onder andere de UGent en KU Leuven) niet aan de zijlijn wilden blijven staan. "De vraag was hoe we als wetenschappers konden bijdragen, zonder te sturend te willen zijn. Daarom hebben we in kaart gebracht wat er juist moet gebeuren om koolstofneutraal te worden, en op welke termijn dat moet gebeuren."

“Probleem is politiek”

Hun rapport licht vijf sleuteldomeinen uit - mobiliteit, gebouwen en ruimtelijke ordening, industrie, landbouw en bosbeheer, en stroomproductie - waarvoor een resem concrete maatregelen worden voorgesteld. Veel van de voorgestelde maatregelen klinken bekend in de oren, zoals rekeningrijden uitrollen, een betonstop invoeren en stookolieketels uitdoven. Maar het zijn ook maatregelen die de laatste maanden een voor een politiek sneuvelden.

Volgens Wyns is geen van de voorstellen "echt radicaal" en zullen ze ook de levensstandaard niet aantasten. "De technologie is er of is in ontwikkeling, de fiscaliteit kan worden aangepast", zegt Wyns. "Het probleem is politiek. Als er geen wil is om een langetermijnvisie te ontwikkelen en de logische conclusies daaruit te trekken, dan is het inderdaad problematisch."

Als geheel zijn de voorgestelde maatregelen niet doorgerekend. De academici vertrekken elk vanuit hun domein om te kijken wat nodig én ook haalbaar is. Het rapport van de academici wordt donderdag voorgesteld op het slotevenement van ‘Sign for my Future’.

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ben Strubbe

    "Alles" is mogelijk. Maar wat gaat het kosten en wie mag het betalen ? Dat is de hamvraag. En als wij dan koolstofneutraal zijn, wie kan dan de garantie geven dat de opwarming van de aarde stopt ? Niemand ! Wij zouden dat geld beter investeren in maatregelen om ons te wapenen tegen de opwarming van de aarde. Zoals het aanleggen van waterbekkens, bv. De zonnepanelen in Vlaanderen hebben ons vandaag al 14 miljard euro gekost voor 5% hernieuwbare energie.

  • Yves Steenssens

    Met academici moet men uitkijken- deze heren die de productie zelfs astronomisch willen aanwakkeren - eco premies voor alles en nog wat - alles wat geproduceerd wordt heeft wel een energieplaatje van rond 1/4 van de aankoopprijs , dit is de realiteit die deze heren nooit of te nimmer uitspreken laat staan berekenen -"Einstein zou hun vierkant uitlachen" en daar sluit ik me gewillig bij aan.

Lees meer