Illustratiebeeld.
Shutterstock Illustratiebeeld.

Belgische drankenhandelaars roepen op om hervulbare flessen te kopen

'Doe de fles nog eens vol... en nog eens... en nog eens...’

De Belgische drankenhandelaars willen gezinnen motiveren om dranken in herbruikbare verpakkingen te kopen. Een herbruikbare glazen fles verbruikt immers na drie keer vullen al minder energie dan een eenmalige drankverpakking. De Federatie van Belgische Drankenhandelaars (FEBED) lanceert daarom de sensibiliseringscampagne 'Doe de fles nog eens vol... en nog eens... en nog eens... en nog eens...', die op ‘De dag van de Drankenhandelaar’ op 23 november van start gaat.

De Belgische drankenhandelaars verdeelden in 2018 81,7 procent van alle bieren, waters en frisdranken aan de horeca in herbruikbare verpakkingen. Met de campagne wil FEBED nu ook de consument motiveren om dranken in gewaarborgde verpakkingen - met statiegeld - te kopen. Aan de actie nemen 121 drankenwinkels, verspreid over heel België, deel.

"Na drie keer vullen is het energieverbruik al energie-efficiënter dan wegwerpglas. Dat geldt ook voor PET- en andere verpakkingen, waarbij nog eens extra grondstoffen nodig zijn. Herbruikbare gewaarborgde flessen kunnen in theorie tot 50 keer hervuld worden, maar door de uitval komt dat in de praktijk tot 30 keer", zegt Guy Dewulf, directeur van FEBED. "Het kost ook niets, dus het is een kwestie van attitude. Gezinnen kunnen zonder grote investeringen zo een belangrijke bijdrage aan het milieu leveren.”

Volgens professor Karine Van Doorsselaer, docent Productontwikkeling aan de Faculteit Ontwerpwetenschappen van de Universiteit Antwerpen, moeten we overstappen van een lineaire economie - met afval, vervuiling en uitputting van grondstoffen - naar een circulaire economie. "Het product moet zo lang mogelijk hergebruikt worden, om het dan pas in laatste instantie, wanneer het product niet meer gebruikt kan worden, te recycleren", legt Van Doorsselaer uit. "Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid bij de consument in het sluiten van de kringloop.”

22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ghijs Elvan

    Glazen flessen zijn helemaal niet milieuvriendelijk, maar deze gedachte wordt ons opgedrongen door de groene lobyïsten die meestal niet weten hoe alles in elkaar steekt. Er is meer CO2 en NOx uitstoot bij productie, gebruik, tranport en nabehandeling van glazen flessen en de plastic bakken waarin deze vervoerd worden. Het enige nadeel van plastic is de natuurvervuiling: plastic deeltjes die in waterlopen en zeeën terecht komen.

  • Daniel Corstjens

    En intussen gooit iedereen zijn plastieken koffie cupjes van zijn senseo massaal de vuilbak in en niemand die daar iets over zegt. Pet word tenminste nog gerecycleerd!

Lees meer