NASA/JPL-Caltech/MSSS

Curiosity ontdekt sporen van oude rivierbedding op Mars

De Marsjeep Curiosity heeft sporen gevonden van een oude rivierbedding op de rode planeet. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gemeld.

De Amerikaanse verkenner ontdekte in een grote krater kiezelsteentjes die zijn meegevoerd door het water van een beekje. "Uit de omvang van de steentjes leiden we af dat het water met een snelheid van ongeveer een meter per seconde kabbelde en tussen enkeldiep en heupdiep was'', aldus NASA.

Sommige steentjes zijn erg rond, wat erop wijst dat ze lang zijn meegevoerd door het water en dus van ver komen. De kleinsten zijn zo groot als zandkorrels, de grootsten lijken qua omvang op golfballen. "De vorm wijst erop dat ze zijn meegevoerd en de omvang geeft aan dat de steentjes niet verplaatst kunnen zijn door de wind. Ze zijn meegevoerd door de stroom van het water", aldus de onderzoekers. Wanneer de rivier stroomde en hoe lang hij bestaan heeft, is nog niet geweten.

De steentjes zijn ontdekt met het rijdende scheikundelaboratorium Curiosity. De verkenner zette in augustus voet aan grond in een krater bij de evenaar van Mars. De werkplek is uitgekozen omdat satellieten eerder hadden gemeten dat er mineralen in de grond zitten die alleen onder invloed van water kunnen ontstaan. Midden in de krater is een kilometershoge berg, die mogelijk is gevormd door afzettingen van het stromende water. Daar kunnen bouwstenen van leven te vinden zijn.

Lees meer