De mot wordt verbonden met een platform, dat de elektrische gegevens van zijn spierbewegingen registreert.
YouTube/iBionicSLab De mot wordt verbonden met een platform, dat de elektrische gegevens van zijn spierbewegingen registreert.

Deze bionische mot kan uw leven redden

Wetenschappers van de universiteit van North Carolina hebben een methode ontwikkeld om de vliegspieren van motten elektronisch te manipuleren. Hun werk opent de deur voor de ontwikkeling van een leger telegeleide motten, die kunnen ingezet worden om in de nasleep van een ramp slachtoffers te lokaliseren en bedreigingen te detecteren.

Onderzoeksleider dr. Alper Bozkurt ontwikkelde een techniek om elektroden aan de mot te bevestigen tijdens het popstadium, wanneer
het insect zich ontwikkelt van een rups tot zijn gevleugelde status. De elektroden worden vastgemaakt aan de spieren die betrokken zijn bij de vlucht.

De volwassen mot wordt daarna verbonden met een draadloos platform. Om hem zijn bewegingsvrijheid te gunnen, zweeft het platform door de lucht, omhoog gehouden door electromagneten. Terwijl de mot beweegt, verzamelt het platform de elektromyografische gegevens - elektrische signalen die de spieren aansturen.

Al dat ogenschijnlijke dierengeweld dient wel degelijk een hoger doel. "We hopen inzicht te krijgen in de manier waarop de mot door de lucht manoeuvreert", verduidelijkt dr. Bozkurt. "Met die informatie willen we technieken ontwikkelen om de bewegingen van op afstand te kunnen bedienen. Dat is essentieel om biobots te kunnen creëren die deel zullen uitmaken van een sensorennetwerk in de lucht."

Overlevenden opsporen
Het legertje biobots, allen uitgerust met sensoren, zal dan ingezet kunnen worden bij allerhande noodgevallen, zoals zoek- en reddingsacties. "Dankzij de sensoren krijgen we zo een flexibel netwerk in de lucht, waarmee we na een ramp overlevenden kunnen vinden of potentiële gevaren voor de volksgezondheid kunnen opsporen", klinkt het.

Toch is er nog heel wat werk aan de winkel om van de biobots een bruikbare tool te maken, benadrukt Bozkurt. "We hebben enkel nog maar een platform om de nodige gegevens over de vluchtcoördinatie te verzamelen. De uitdaging is nu onze technologie verder te verkleinen en te testen bij vliegende motten."

Lees meer