2 Linten bij een nertsenhouderij in Nederland. De boerderij werd gesloten nadat bleek dat dieren besmet waren geraakt met het coronavirus.
ANP Linten bij een nertsenhouderij in Nederland. De boerderij werd gesloten nadat bleek dat dieren besmet waren geraakt met het coronavirus.

“Geen indicaties van besmette nertsen in Belgische nertsenbedrijven”

De Risk Assessment Group-Covid Animals (RAGCA) heeft momenteel geen aanwijzingen dat er in de Belgische nertsenbedrijven dieren besmet zijn met het coronavirus. Dat zegt RAGCA-ondervoorzitter Jeroen Dewulf, nadat in Nederland mogelijk een mens besmet raakte door een nerts.

Dinsdag raakte bekend dat er in Nederland aanwijzingen zijn dat een medewerker van een nertsenbedrijf met het coronavirus werd besmet door een nerts. Volgens Jeroen Dewulf, die ook professor veterinaire epidemiologie is aan de UGent, is het de eerste keer sinds de uitbraak van het coronavirus dat een dier een mens infecteert.

Maatregelen

De RAGCA wist dat dit risico theoretisch bestond, en nam daarom al maatregelen toen in Nederland de eerste COVID-19-besmettingen bij nertsen werden vastgesteld.

Begin mei werden verzorgers in nertsenbedrijven gevraagd om beschermingsmateriaal te dragen. Er werd ook opgedragen om alle verdachte symptomen onmiddellijk te melden aan een dierenarts, en indien nodig stalen te nemen. 

Geen stalen opgestuurd

Tot nu toe zijn er geen zulke stalen opgestuurd naar de labo's van de faculteit dierengeneeskunde in Gent en Luik. "Er zijn nog geen indicaties van dieren die symptomen vertoonden, wat aanleiding gaf tot een staalname in de Belgische nertsbedrijven", aldus Dewulf. De RAGCA staat intussen in nauw contact met de Nederlandse autoriteiten, om de problematiek op te volgen. 

Lees ook: 

Is mijn huisdier vatbaar voor het coronavirus? Katten wel, honden niet

Dierenarts Joshua Dutré geeft tips over hoe je moet omgaan met dieren in coronatijden (+)

2 Gemeentemedewerkers plaatsen borden nabij een door het coronavirus getroffen nertsenfokkerij in Nederland.
ANP Gemeentemedewerkers plaatsen borden nabij een door het coronavirus getroffen nertsenfokkerij in Nederland.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nick Peeters

    corona heeft veel types, maar het gevaarlijke is COVID 19, dus eer men uitspraken doet moet je bronnen checken

Lees meer