Kamera One

‘Snotbot’: wetenschappers gebruiken drone om walvissensnot te verzamelen

Wetenschappers in Gloucester in de Verenigde Staten, gebruiken een drone om snot te verzamelen van walvissen in de Atlantische Oceaan. Ze gebruiken het snot van de dieren om de gezondheid van de oceanen in kaart te brengen.

Een recent VN-rapport toont aan dat een miljoen diersoorten op onze planeet met uitsterven bedreigd zijn. Veel van hen leven in de oceanen. Wetenschappers van Ocean Alliance proberen nu de diersoorten in het water te redden door walvissen te onderzoeken. “De walvis is een zoogdier dat zich aan de top van de voedselketen bevindt. Dat betekent dat ze alles lager in de voedselketen onrechtstreeks binnenkrijgen”, vertelt wetenschapper Ian Kerr.

Vroeger werd telkens een biopsie genomen van de walvissen. Maar door met een drone het snot te vangen, worden de dieren niet gestoord. Kerr bedacht de ‘Snotbot’ toen hij walvissen aan het onderzoeken was tijdens een olielek. “Er zwom een walvis recht voor mij en ik werd overspoeld door een wolk van stinkend snot. Stinkend betekent biologisch productief, dus daar kreeg ik het idee”, vertelt Kerr. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer