Kamera One

‘Snotbot’: wetenschappers gebruiken drone om walvissensnot te verzamelen

Wetenschappers in Gloucester in de Verenigde Staten, gebruiken een drone om snot te verzamelen van walvissen in de Atlantische Oceaan. Ze gebruiken het snot van de dieren om de gezondheid van de oceanen in kaart te brengen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een recent VN-rapport toont aan dat een miljoen diersoorten op onze planeet met uitsterven bedreigd zijn. Veel van hen leven in de oceanen. Wetenschappers van Ocean Alliance proberen nu de diersoorten in het water te redden door walvissen te onderzoeken. “De walvis is een zoogdier dat zich aan de top van de voedselketen bevindt. Dat betekent dat ze alles lager in de voedselketen onrechtstreeks binnenkrijgen”, vertelt wetenschapper Ian Kerr.

Vroeger werd telkens een biopsie genomen van de walvissen. Maar door met een drone het snot te vangen, worden de dieren niet gestoord. Kerr bedacht de ‘Snotbot’ toen hij walvissen aan het onderzoeken was tijdens een olielek. “Er zwom een walvis recht voor mij en ik werd overspoeld door een wolk van stinkend snot. Stinkend betekent biologisch productief, dus daar kreeg ik het idee”, vertelt Kerr. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer