De Russische marine en wetenschapsorganisatie Geographical Society waren op expeditie om de gangen na te gaan van de Oostenrijks-Hongaarse ontdekkingsreiziger Julius von Payer (1841-1915), die de eilandengroep in 1873 ontdekte en deze vernoemde naar keizer Franz Joseph I (1830-1916). En de walrus, die probeerde haar jong te beschermen (Illustratiebeeld).
Shutterstock De Russische marine en wetenschapsorganisatie Geographical Society waren op expeditie om de gangen na te gaan van de Oostenrijks-Hongaarse ontdekkingsreiziger Julius von Payer (1841-1915), die de eilandengroep in 1873 ontdekte en deze vernoemde naar keizer Franz Joseph I (1830-1916). En de walrus, die probeerde haar jong te beschermen (Illustratiebeeld).

“Woeste walrus brengt boot van Russische marine tot zinken”

Een agressieve walruskoe heeft vermoedelijk een schip van de Russische marine tot zinken gebracht bij Frans Jozefland: een eilandengroep ten noorden van Nova Zembla. Hoewel het Russische ministerie van Defensie vooralsnog ontkent dat de forse opblaasboot ten onder ging na de confrontatie met het roofdier, stellen wetenschappers die in het vaartuig zaten dat het wel degelijk op die manier misliep. 

Volgens de onderzoekers van organisatie ‘Geographical Society’ was het de bedoeling dat ze door de Zodiac-boot van de marine aan land werden gezet, om op een van de eilanden onderzoek te kunnen doen. Tijdens de tocht naar de kust, stuitte hun boot plots op een walrusjong. Kort daarop verscheen het volwassen exemplaar, dat het kleintje begon te verdedigen. 

Onderkoeld

Dat deed de moeder zó krachtig en woest dat de boot omsloeg en richting de zeebodem verdween. De doodsbange onderzoekers konden - terwijl de flink uit de kluiten gewassen zeerob ze achtervolgde - nog net op tijd de kant bereiken. Er vielen geen gewonden, wel raakte de opvarenden onderkoeld vanwege de temperatuur van het zeewater: net boven het vriespunt.

De Russische marine was in de Noordelijke IJszee op expeditie met sleepbootschip ‘Altai’, dat de wetenschappers een lift had gegeven. De Altai kan vanwege de flinke diepgang niet dicht bij de kust komen. Om die reden worden zogenoemde Zodiacs gebruikt: grote opblaasboten. 

Rapportages

Het incident komt wel voor in de rapportages van het Russische Ministerie van Defensie, maar daarin ontbreekt het element dat het schip zonk. “Het ging om een duidelijke en goed gecoördineerde actie waarbij de boot weg kon blijven van de dieren”, zo klinkt het. “Ernstige problemen konden worden vermeden’’, aldus het ministerie.

De organisatie Geographical Society stelt echter: “De boot zonk en een tragedie kon worden vermeden door het heldhaftige optreden van onze ploegleider. Alle deelnemers konden gelukkig veilig de kust bereiken. De walrus viel waarschijnlijk uit angst voor haar kleintje aan.” The Barents Observer komt met een soortgelijk verhaal, maar laat zich nog ontvallen dat de walrus mogelijk geïrriteerd raakte door een drone die boven de boot vloog. 

Geographical Society komt wel vaker in het noordpoolgebied. Volgens de organisatie is het daar altijd oppassen geblazen vanwege de wilde dieren en de barre weersomstandigheden. 

Niet de eerste keer

Het is ook niet de eerste keer dat een kleine boot zou kapseizen door een walrus. In literatuur over poolexpedities wordt er regelmatig melding van gemaakt. 

Een volwassen walrus weegt tussen de 700 en 2.000 kilo. De mannetjes (stieren) zijn meestal veel groter dan de vrouwtjes (koeien). De stieren worden 280 tot 360 cm lang, koeien 230 tot 310 cm. Een flinke stier weegt vaak meer dan een ton (gemiddeld zo’n 1.270 kilo), en een koe gemiddeld 850 kilo. 

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peter Janssens

    Geloof er niets van. Die onderkoelde mensen met loopbenen zouden sneller aan land geraakt zijn dan die walrus met zwemvliezen die daar volledig in zijn element zat?

  • Loesje Vranken

    Wreed goed gedaan van de walrus!!

Lees meer