2 Overtoun Bridge
Facebook Overtoun Bridge

“Zelfmoordbrug voor honden”: raadsel voor Schotten, de grote schrik van baasjes

Overtoun, een brug in het Schotse Dumbarton, is er eentje waar je jouw trouwe viervoeter maar beter aan de lijn houdt. De 19e-eeuwse brug staat wereldwijd bekend als de ‘zelfmoordbrug’ nadat er 300 tot 600 honden plots naar beneden sprongen, vijftig overleefden die sprong niet.

De Schotse Overtoun Bridge werd gebouwd halverwege de negentiende eeuw en staat in verbinding met het gelijknamige landhuis Overtoun House. Niet zozeer het kasteel, maar wel de brug geniet van internationale roem.

Volgens buurtbewoners sprongen er al zo’n 300 honden naar beneden, de lokale media verdubbelt dat aantal. Hoe dan ook zijn een 50-tal honden daarbij gestorven. En men breekt zich het hoofd over de oorzaak. Waarom springen honden met z’n allen van die ‘zelfmoordbrug’?

Spoken

Elfen, monsters en trollen: je kan het zo gek niet bedenken of het wordt verteld in Schotse mythes. En die mythes worden geloofd. Bij Overtoun House hoort – vanzelfsprekend – ook zo’n spookverhaal.

De “Witte Dame” van Overtoun is de weduwe van John White, baron en vroegere eigenaar van het kasteel Overtoun House. De man stierf op 65-jarige leeftijd - niet gek vroeg voor die tijd - maar zijn vrouw was een stuk jonger en leefde nog dertig jaar, helemaal alleen met haar verdriet. “Sindsdien is ze hier blijven spoken”, aldus Paul Owens, een Schotse godsdienstleerkracht. En blijkbaar schept de “Witte Dame" plezier in honden die van de brug springen. 

(Lees verder onder de foto)

2 In het bos rondom de brug bevinden zich onder andere muizen en nertsen. Het geurtje dat ze verspreiden zou de springende honden kunnen verklaren.
thinkstock In het bos rondom de brug bevinden zich onder andere muizen en nertsen. Het geurtje dat ze verspreiden zou de springende honden kunnen verklaren.

Wilde dieren

Een tweede theorie heeft iets minder met mythes en religie te maken. Onder de Overtoun Bridge stroomt namelijk een rivier, daarrond is er een bos. De omgeving is met andere woorden bijzonder populair voor wilde dieren zoals muizen en nertsen.

Eenmaal de geur van de wilde dieren wordt opgepikt door de honden, zou dat tot een sprong kunnen leiden. Aan de rand van de brug staan overigens muurtjes. En omdat de honden vaak niet tijdig zien wat er zich achter dat muurtje bevindt, worden ze na hun sprong wellicht verrast door de diepe kloof.

Hemel en aarde

Ook de locatie van de brug zou bijzonder zijn. De Kelten geloofden immers dat die zich op een plek bevindt waar de hemel en de aarde elkaar overlappen. Daar werd zelfs een boek over geschreven en de Amerikaanse serie ‘The Unexplained Files’ wijdt ook één volledige aflevering aan het mysterie van Dumbarton. Maar ondanks de media-aandacht blijft het mysterie onopgelost.

De meeste hondenbaasjes wandelen met een grote bocht rondom de brug van Overtoun. Velen vinden het dan ook “een schande” dat mensen de plaats nog bezoeken. “Blijf er weg", schrijven anderen op Twitter. 

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer