Unsplash

5 tips voor een gezonde en glanzende hondenvacht

Ziet de vacht van je hond er wat dof uit? Een hond met glanzende haren ziet er niet alleen gezonder uit, hij is het meestal ook. Hoe zorg je dan voor zo’n mooie, gezonde vacht voor je trouwe viervoeter? Deze tips helpen je alvast op weg. 

1. Borstelen, borstelen, borstelen
Borstelen is een essentieel deel van de verzorgingsroutine bij je hond. Het verwijdert de dode huidcellen en haren en helpt de vacht glanzend te houden. Honden met lange haren borstel je best één of twee keer per week. Bij kortharige rassen mag het wat minder vaak. Kies altijd de juiste borstel voor het type vacht van jouw hond. Laat je hiervoor adviseren door een dierenarts of verzorger.

2. Niet te vaak wassen
Het is niet nodig om je hond elke week te wassen. Integendeel, te vaak wassen kan leiden tot irritatie en een droge huid. Een maandelijkse wasbeurt is voldoende. Een tussentijds bad kan als je hond echt vuil is. Let er zeker op dat je hondenshampoo gebruikt. Je eigen shampoo gebruiken is geen goed idee. Die kan immers te agressief zijn voor de huid van je hond, die een andere pH-waarde heeft dan onze eigen huid. Gebruik dus een speciale hondenshampoo als je je viervoeter wil inzepen.

3. Laat het over aan de professionals
Laat je trouwe vriend af en toe vertroetelen in een hondenkapsalon. Zij hebben het juiste materiaal om je hond in de watten te leggen en optimaal te verzorgen. Zij kunnen ook sneller onregelmatigheden opsporen en je de juiste verzorging aanraden.

4. Blijven bewegen
Dat beweging goed is voor mens en dier, moeten we je allicht niet meer vertellen. Net als mensen hebben honden voldoende beweging nodig om energie te krijgen, overgewicht tegen te gaan en hun botten en gewrichten gezond te houden. Een gezonde hond heeft een gezonde huid en vacht. Daarnaast verbetert ook de mentale toestand van je hond door voldoende beweging. Je hond voelt zich goed en straalt dat ook uit.

5. Het belang van voeding
Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijgt je trouwe vriend alles binnen wat hij nodig heeft. De juiste voeding voor je hond in combinatie met voldoende beweging is van essentieel belang voor zijn gezondheid. En dat zie je aan zijn vacht. Eventuele tekorten kunnen mits advies van de dierenarts aangevuld worden met supplementen. Een vaak aanbevolen supplement voor een glanzende vacht is visolie. Dit is een goede bron van omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmend werken en bijdragen aan een gezonde huid en vacht voor je hond. Hou je zeker aan de voorgeschreven hoeveelheden, want te veel van deze olie kan spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Bij Euro-Premium vind je de juiste voeding voor jouw hond. Voor volwassen honden met een gevoelige huid en vacht is er Euro-Premium Adult Derma+. Door de unieke selectie van natuurlijke ingrediënten, gebaseerd op aardappel en zalm, wordt de kans op allergische reacties geminimaliseerd. De ideale verhouding van omega-3 en omega-6 vetzuren met een optimaal niveau zink en biotine ondersteunt een gezonde huid en glanzende vacht. Om de ontwikkeling van het natuurlijke afweersysteem te ondersteunen, is deze hoog kwalitatieve voeding nog verrijkt met plantenextracten.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Nils De Vriendt

    Op zich moet je een hond alleen wassen als hij vuil ziet of stinkt en je kan het er niet uit borstelen.

Lees meer