De wolharige mammoet
Getty Images/iStockphoto De wolharige mammoet

Allerlaatste wolharige mammoet stierf 4.000 jaar geleden in het midden van de Noordelijke IJszee

De allerlaatste wolharige mammoet kende 4.000 jaar geleden zijn noodlot op een afgelegen Arctisch eiland. Hij wist zo’n 7.000 jaar langer te overleven dan zijn soortgenoten wat verderop, op het vasteland. Uiteindelijk bezweek hij aan de extreme weersomstandigheden. Dat blijkt uit een internationale studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Quaternary Science Reviews.

Het einde van de laatste IJstijd betekende eveneens het begin van het einde voor de wolharige mammoet. Terwijl de indrukwekkende beesten zo’n 15.000 jaar geleden nog ‘koning van de IJstijd’ waren op het vasteland, kromp hun leefgebied 5.000 jaar later fors, te wijten aan een warmer klimaat.

Dus zochten de mammoeten koudere oorden op, in het noorden van Siberië én op een eiland in het midden van de Noordelijke IJszee: Wrangel (eiland). Dat eiland maakte oorspronkelijk deel uit van het vasteland, maar door een stijgend zeeniveau werden de mammoeten op Wrangel al snel afgesneden van de rest. Ze zouden uiteindelijk 7.000 jaar langer leven dan de andere soortgenoten op het vasteland.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Dieet 

Om tot die conclusie te komen, onderzocht een team wetenschappers uit Finland, Duitsland en Rusland enkele mammoetskeletresten. Ze analyseerden botten en tanden die teruggevonden werden in Siberië, Alaska, Yukon (in het noordwesten van Canada) en op het Wrangel-eiland. De restanten waren 40.000 tot 4.000 jaar oud. En er bleek een duidelijk verschil te zijn tussen de mammoeten die eerder op het vasteland leefden en stierven, en de mammoeten die op het Russische eiland leefden. Een verschillend dieet heeft ervoor gezorgd dat de wolharige mammoet wat langer kon overleven.

Terwijl de laatste mammoeten op het vasteland moesten teren op vetreserves, leefden de mammoeten op het eiland in een milder klimaat waardoor ze nooit beroep moesten doen op hun reserves.

Weersomstandigheden 

Toch deed het milder klimaat de wolharige mammoeten op Wrangel uiteindelijk ook de das om. Vermoedelijk zorgden extreme weersomstandigheden waaronder hevige regenval ervoor dat een dikke ijslaag de bodem bedekte. Daardoor werd het een pak moeilijker om voedsel te vinden. Verder bleek uit de analyses van de onderzoekers dat de drinkwaterkwaliteit op het eiland aanzienlijk achteruit was gegaan door de erosie van gesteenten.

Maar ook mensen kunnen het lot van de olifantachtige in de hand gewerkt hebben. De eerste archeologische bewijzen van de aanwezigheid van mensen dateren slechts enkele honderden jaren na de ‘jongst’ gevonden mammoetresten. Het zou niet verbazen moesten de grote dieren ten prooi zijn gevallen aan de jachtpartijtjes van de mens.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Janneke Alsberg

    jajaja...Tot ze in de ontdooiende tundra een mamoet van 5000 jaar geleden gaan vinden

Lees meer