Apen reageren opvallend menselijk op oneerlijke behandeling

Dacht u dat enkel mensen zich bekommerden om empathie, samenwerking en eerlijkheid? Gedragstesten door de Nederlandse bioloog Frans de Waal tonen aan dat ook primaten en andere zoogdieren deze morele eigenschappen delen. Deze verrassende video toont hoe apen reageren als ze zich benadeeld voelen.

Een van de bekendste onderzoeken waaraan Frans de Waal meewerkte, is de eerlijkheidsstudie. Twee kapucijnapen worden beloond telkens ze een eenvoudige taak uitvoeren. Als ze beide een stukje komkommer krijgen, zijn ze graag bereid dit 25 keer na elkaar te doen.

Dat verandert wanneer één van beide apen een druif krijgt in de plaats van komkommer. De aap die een stukje komkommer krijgt, toont zich niet meer tevreden. Hij gooit de komkommer weg en protesteert tegen zoveel oneerlijkheid.

Het onderzoek werd later herhaald met chimpansees. Opmerkelijk: in sommige gevallen weigerde de chimpansee die een druif kreeg zijn beloning, tot de ander er ook een kreeg. "We komen dus erg dichtbij de menselijke notie van eerlijkheid", zegt Frans de Waal.

Lees meer