3 Een koala.
thinkstock Een koala.

Australiërs vrezen voor de levens van honderden koala's na verwoestende bosbrand

In Australië wordt gevreesd voor de levens van honderden koala’s die hoogstwaarschijnlijk getroffen zijn door een snel om zich heen grijpende bosbrand in de omgeving van Port Macquarie, midden in het leefgebied van een grote populatie.

De brand, die nog niet onder controle is, zou enkele dagen geleden veroorzaakt zijn door een blikseminslag in de buurt van Port Macquarie, een stad op zo'n driehonderd kilometer ten noorden van Sydney. Intussen zijn al meer dan tweeduizend hectaren door het vuur verwoest, waaronder een belangrijk leefgebied van de koala’s.

De directrice van het lokale koalaziekenhuis in Port Macquarie noemt het gevreesde verlies “een tragedie”. “Deze populatie is genetisch gezien zeer divers, wat van nationaal belang is”, zegt Sue Ashton.

Volgens de vrouw kunnen getrainde hulpverleners pas ten vroegste donderdag of vrijdag naar eventuele overlevende koala’s gaan zoeken. De dieren hebben volgens Ashton een “vreselijk verdedigingsmechanisme” om met vuur om te gaan: “Meestal klimmen ze tot bovenin de top van een boom en krullen ze zich daar op tot een klein balletje”, zegt ze. “Vaak verbranden ze op die manier levend.”

lees verder onder de foto:

3 Een koala die in de boom slaapt.
thinkstock Een koala die in de boom slaapt.

Zelfs als de koala’s erin zouden slagen om te ontkomen aan het vuur, kunnen ze hun pootjes en klauwen verbranden door langs de smeulende bomen naar beneden te klimmen, wat ervoor kan zorgen dat ze nooit meer normaal kunnen klimmen.

Het ziekenhuis kan tot veertig koala’s opvangen en heeft meer dan 150 vrijwilligers ingeschakeld om de verwachte toestroom van gewonde dieren de komende dagen op te vangen.

Volgens de natuurbeschermingsorganisatie Australia Koala Foundation (AKF) zijn er nog tussen 43.000 en 100.000 koala’s.

3 Koala
ThinkStock Koala

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gerard Braeckmans

    En wat met de andere dieren?

Lees meer