3 Labradoodle.
Shutterstock Labradoodle.

Australische fokker die de labradoodle kweekte: “Ik liet monster van Frankenstein los”

Wally Conron kweekte in 1989 de eerste labradoodle, maar heeft daar nu spijt van. “Ze zijn bijna allemaal zot ofwel hebben ze een erfelijk probleem”, zegt hij aan de Australische zender ABC over zijn nochtans erg populaire kruising tussen een poedel en een labrador. Hij spreekt van “een monster van Frankenstein”.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Australische hondenfokker kweekte het hybride ras in 1989 voor een blinde vrouw die geen geleidehond in huis kon pakken, omdat haar man allergisch was aan hondenhaar. Hij had drie jaar meer dan 30 poedels uitgeprobeerd als blindengeleidehond, omdat het haar van dat ras geen allergische reacties opwekt. Conron vond dat de poedels niet hetzelfde karakter hadden dan de labradors en hij begon ze dan maar te kruisen. Met succes. De eerste geleidehond van de nieuwe kruising was voor de blinde vrouw. De labradoodle heette Sultan.

Dertig jaar later is de labradoodle een van de populairste gekruiste hondenrassen ter wereld. Maar niet tot tevredenheid van Conron zelf. “Ik heb de doos van Pandora geopend en het monster van Frankenstein losgelaten”, beweert hij. “Ik vind dat de grote meerderheid ofwel zot is, ofwel een erfelijk probleem heeft. Ik zie ook wel echt leuke labradoodles maar ze zijn zeldzaam.”

3 Een poedel en een labrador.
BELGA/AFP Een poedel en een labrador.

Wally Conron vreest dat sommigen de hond aan het overfokken zijn met hun eigen versies, zoals groodles - een kruising tussen een golden retriever en een poedel - en spoodles - een kruising tussen een poedel en een spaniël.

Toen Conron met de andere puppy’s uit het nest van Sultan bleef zitten, stapte hij naar de media, met alle gevolgen van dien. “Al na een paar dagen besefte ik wat ik had gedaan”, zei hij aan ABC. Conron vreesde meteen dat cowboyfokkers weleens munt zouden kunnen slaan uit zijn geslaagde kruising.

3 Een labradoodle.
Getty Images Een labradoodle.

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • nancy helsen

    Nogal ne straffe mee 30 poedels gekweekt op 3 jaar tijd...

  • Karine Mutsaert

    Mijn Labradoodle is 9 en de liefste, intelligentste hond die je kan bedenken. Vandaar spijtig genoeg dat het kweken de spuigaten uitloopt. Goede research doen naar de geschikte fokker want er zijn m.i. weinig goede te vinden. Ik heb mijn hond bij een fokker in de UK gekocht - absolute aanrader !!!

Lees meer