Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.

België in Europese top 5 pijnlijkste dierproeven

Europese Unie goed voor in totaal 22 miljoen proefdieren

België behoort tot de grootverbruikers van proefdieren in Europa. Ons land staat in de top 5 van lidstaten met het hoogste aantal proefdieren dat ernstige pijn lijdt. Wat het aantal proefhonden betreft, staan we op de vierde plaats.  Dat staat in een rapport van de Europese Commissie, meldt dierenrechtenorganisatie GAIA.

In de Europese Unie worden jaarlijks zo’n 22 miljoen proefdieren gebruikt voor allerlei onderzoek, zo staat in het rapport dat de statistieken van de Europese lidstaten voor de jaren 2015-2017 analyseerde. Een miljoen experimenten brengen “ernstige pijn” teweeg, zo geven de onderzoekers zelf aan. Van die 22 miljoen proefdieren worden 12,6 miljoen dieren gekweekt en gedood, zonder gebruik in een experiment.

Met 511.194 proefdieren bekleedt ons land plaats 5 in de rangschikking van de landen met de meeste dierproeven, na Duitsland (meer dan 1,8 miljoen), Frankrijk (bijna 1,8 miljoen), Spanje en Italië. Nederland, Zweden, Ierland en Denemarken vervolledigen de top 10. Het Verenigd Koninkrijk wordt na de brexit niet meegerekend. Ons land verbruikt volgens de cijfers zo’n 50.000 proefdieren meer dan Nederland.

Minder honden voor proeven in België

Wat betreft het aantal honden die experimenten ondergaan, doet België het wel beter dan Nederland. In Nederland zijn er in 2017 549 honden gebruikt voor dierproeven; 360 daarvan zijn meer dan een keer in een proef gebruikt, wat het totale aantal op 909 brengt voor Nederland. In België ging het om 334 honden en 1.522 gevallen van hergebruik, dus in totaal werd een hond 1.856 keer gebruikt in een proef.

Ons land staat ook in de top 5 van de lidstaten met het hoogste aantal proefdieren dat ernstige pijn lijdt (82.536), na Frankrijk, Duitsland, het VK en Italië.  Nederland staat hier pas op plaats 21. Volgens de statistieken lijdt 3 procent van de proefdieren ernstige pijn, terwijl in België bijna 1 op 5 proefdieren ernstig lijden.

“Geen cijfers om trots op te zijn”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “We gebruiken zelfs meer honden voor proeven dan landen als Spanje.” “We horen al tien jaar dat we op goede weg zijn, door een strenge Europese richtlijn en controle door de overheid en wetenschappers zelf. Het rapport van de Europese Commissie bewijst nu het tegendeel", aldus Vandenbosch nog.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Vele dierproeven worden genomen voor een variante op een medicijn dat al goed werkt. Medicijnen die goed werken worden soms niet meer geproduceerd omdat ze te weinig renderen. Het is big business.

  • PIETER ROGIERS

    Gewoon negeren, Michel zoekt weer media-aandacht om donaties en testamentschenkingen los te krijgen. Ten tijde van zijn hersenbloeding zal hij geen medicijnen geweigerd hebben die op dieren werden getest!

Lees meer