2 Een Scottish Fold: een vouwoorkat.
getty Een Scottish Fold: een vouwoorkat.

Brussels Gewest verbiedt enkele kattensoorten

Hybridekatten en vouwoorkatten zijn voortaan verboden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat heeft Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) beslist na advies van de Raad voor Dierenwelzijn, zo meldt La Dernière Heure.

Het fokken, verkopen, kopen en houden van hybridekatten en katten van het Scottish Fold-ras wordt verboden, zo staat in de eerste versie van een goedgekeurd voorontwerp. Hybridekatten zijn het resultaat van het gedwongen kruisen van huiskatten en verwilderde soortgenoten. Het gaat specifiek om katten van het Savannah-ras (kruising met een Afrikaanse serval) en katten van het Bengaalse ras (kruising met een Aziatische luipaardkat). Hun gedrag is niet aangepast aan het leven in gevangenschap. Daarnaast kampen ze ook nog met onvruchtbaarheid of is hun drachtperiode anders dan die van huiskatten. Die problemen veroorzaken vaak agressie. 

Ook de Schotse vouwoorkat (Scottish Fold), populair bij vloggers en celebrities op sociale media, wordt verboden.  De Scottish Fold is eveneens bijna altijd een hybridekat, het resultaat van een kruising tussen een vouwoorkat en een kat zonder gevouwde oren. 
 De vouw in hun oortjes ontstaat ongeveer vier weken na hun geboorte. Het gaat om een genetische mutatie van het kraakbeen, wat zorgt voor een vergroeiing in de oren. Maar die afwijking kan ook tot vergroeiingen in de poten en/of staart leiden.  Voor de katten leidt de aangeboren misvorming tot zware pijnen en chronische artritis.

“Een kat is geen speelgoed”
“Ik begrijp dat sommigen deze kattensoorten heel schattig vinden, maar deze katten lijden heel erg en dat moeten we vermijden. Een kat is geen speelgoed. Omdat we de gezondheid van de dieren vooropstellen, voeren we dit verbod in. Zo bewaken we, onderbouwd met wetenschappelijk advies, het welzijn van alle dieren”, zegt staatssecretaris Debaets in een reactie aan het persagentschap Belga.

Kattenbaasjes die een Savannah, een Bengaal of een vouwoorkat hebben, moeten dit verplicht melden aan de Brusselse overheid. De diensten zullen dan een vergunning verlenen. Ook moeten ze - zoals alle katten in het Brussels Gewest - gesteriliseerd worden.

2 Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).
BELGA Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).

55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gaston FOUBERT

    @Jan Heyvaerts, blaasstenen of -gruis is NIET typisch voor foldjes, alle gecastreerde katten kunnen die krijgen; er bestaat speciale voeding voor. Als jouw kat een probleem heeft met artritis kijk je best haar stamboom eens na, mogelijk is er vroeger 'fold op fold' gekweekt. Wanneer alles volgens de regels verloopt is er totaal geen probleem.

  • Robin Demey

    Probleem bij honden is nochtans veel erger. Mops en dergelijke hebben constant hoofdpijn...

Lees meer