Een varkensboerderij in China.
REUTERS Een varkensboerderij in China.

China kweekt varkens zo groot als ijsberen

In het zuiden van China leeft een varken dat zo groot is als een ijsbeer. Het beest is 500 kilo schoon aan de haak en maakt onderdeel uit van een kudde die speciaal wordt gefokt om uit te groeien tot gigantische exemplaren, meldt zakenwebsite Bloomberg. Een “normaal” vleesvarken weegt rond de honderd kilo.

Het fokprogramma is een van de maatregelen die de Chinezen nemen om het enorme tekort aan varkensvlees op te lossen. Door een aantal uitbraken van varkenspest is volgens schattingen de veestapel gehalveerd en zijn de prijzen naar recordhoogten gestegen. Via eerdere fokprogramma's is het gemiddelde gewicht van een Chinees varken al toegenomen tot ongeveer 200 kilo. Doel is de beesten zo groot mogelijk te krijgen, om zo een maximale vleesopbrengst te generen.

De Chinese vicepremier Hu Chunhua waarschuwt dat de varkensvleestekorten in zijn land alleen maar toenemen. Hij verwacht een jaarlijks tekort van 10 miljoen ton. Dat is meer dan er nu jaarlijks wereldwijd wordt verhandeld. Reden te meer om de productie in China flink op te krikken, aldus Chunhua.

44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel De Blay

    @Marie Jeanne Robert. Dat is per Chinees maar een half knorretje???In België zijn het 300 miljoen kippen, 11 miljoen varkens, 920000 runderen, 800000 kalkoenen, 14000 schapen en 6000 paarden. en dat voor een bevolking die eigenlijk maar zo groot is als een Chinese stad.

  • Marie Jeanne Robert

    Gewoon overbevolking. Per jaar slacht China 600.000.000 varkens!!! Dat kan je toch niet meer normaal vinden

Lees meer