2
thinkstock

De verhakselaar: dit is hoe 15 miljoen kuikens elk jaar aan hun eind komen

In ons land worden jaarlijks 15 miljoen kuikens afgemaakt, onder meer in een verhakselaar. Barbaars, vindt Vlaams sp.a-parlementslid Els Robeyns, die bij minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) pleit voor een verbod. Dat meldt De Standaard.

De kuikens die worden afgemaakt zijn allemaal haantjes die economisch geen nut hebben: ze leggen geen eieren en zijn te mager om op te eten. Ze eindigen daarom in de gaskamer of in de verhakselaar, praktijken die Robeyns allebei barbaars vindt.

Alternatief

En zij niet alleen, want Duitsland verbiedt vanaf 2017 het verhakselen van kuikens. "Dat moet hier toch ook kunnen", stelt Robeyns, die nog meldt dat de KU Leuven een alternatief heeft ontwikkeld om het geslacht nog in het ei vast te stellen. Dat kan al na elf dagen en is voor 98 procent nauwkeurig.

Volgens Robeyns werpt minister Weyts op dat het systeem nog niet honderd procent op punt staat, en dat het nog commercieel ontwikkeld moet worden. "Maar 98 procent lijkt me al goed genoeg", zegt ze in De Standaard. "Als je een verbod op kuikenversnipperaars invoert, komt die commercialisatie er vanzelf wel."

2 Els Robeyn
Photonews Els Robeyn

Job die niemand wil

Groot-Brittannië kampt trouwens met een gebrek aan kuikenseksers, mensen die moeten inspecteren of een kuiken een hen of een haan is. De problematiek kwam onlangs nog in het nieuws omdat de werknemers maar liefst 4.583 euro bruto per maand verdienen. Maar ze moeten daarvoor twaalf uur per dag naar de geslachtsdelen van kippen kijken, iets waar veel Britten feestelijk voor passen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer