2
THINKSTOCK

Deze leugens over orka's in gevangenschap willen parken je doen geloven

Dat walvissen eigenlijk beter af zijn in het wild, is geen geheim, maar parken die orkashows opvoeren willen je soms graag iets anders doen geloven. Wij ontkrachten drie onwaarheden.

Leugen 1: Orka's leven langer in gevangenschap
Orka's in parken worden ongeveer 25 tot 30 oud. Volgens de parken is dat langer dan orka's die in het wild leven, omdat ze de beste zorgen krijgen. Maar eigenlijk worden orka's in het wild 30 tot 35 jaar oud, een stuk langer dus dan orka's in gevangenschap. De oudste orka is zelfs 103 jaar oud!

Leugen 2:  Rugvinnen plooien ook vaak bij wilde orka's
Dat geplooide rugvinnen ook vaak voorkomen bij wilde orka's, is absoluut onwaar. Terwijl 100 procent van de mannetjesorka's in gevangenschap geplooide vinnen krijgt, is dat amper bij één procent van de wilde orka's het geval.

2
Wikipedia

Leugen 3: De orka's wonen met hun familie in het park
Orka's worden helemaal niet met hun familie opgesloten. De dieren worden willekeurig verspreid over parken en er wordt geen rekening gehouden met wie nu broer of zus van wie is.

'Blackfish' is een documentaire waarin de waarheid over orka's in gevangenschap aan het licht komt. Bekijk hieronder alvast de trailer.

Lees meer