Bij dieren lokt vuurwerk vaak paniek uit.
iStock Bij dieren lokt vuurwerk vaak paniek uit.

Deze tips zorgen ervoor dat vuurwerk geen ware hel wordt voor uw huisdier

Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment van gedeelde vreugde. Maar bij dieren lokken die onverwachte, luide knallen paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Of erger nog: sterven ze. GAIA geeft daarom enkele tips mee aan particulieren die toch vuurwerk willen afsteken. 

Begin dit jaar raakte een zwangere merrie zwaargewond en stierf er ook een veulen. En dat allemaal door vuurwerk. “Elk jaar opnieuw lezen we diezelfde verhalen”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Onze voorkeur gaat dan ook uiteraard uit naar geen vuurpijlen.”

Geluidsarm vuurwerk

“Wij roepen alle steden en gemeenten op om te kiezen voor geluidsarm vuurwerk”, aldus De Greef. Geluidsarm vuurwerk is niet volledig stil. De knal bij de ontsteking van het vuurwerk is nog altijd duidelijk merkbaar, maar in de lucht is het geluidsarme vuurwerk stiller. Onder meer Wetteren gaf al het goede voorbeeld. De gemeenteraad stemde daar op 14 december 2017 in met een voorstel om alleen geluidsarm vuurwerk toe te laten in de gemeente, zowel voor particulieren als voor het vuurwerk van de gemeente zelf.

LEES OOK: Dit overzicht geeft weer waar in Vlaanderen het toegelaten is om vuurwerk af te steken. 

Diervriendelijk vuurwerk? Onze HLN-hond Fleur deed de test!

Tips

Aan particulieren die toch vuurwerk willen afsteken, geeft GAIA onderstaande tips:

- Houd huisdieren binnen zodra het donker wordt. Sluit ramen & deuren, gordijnen, rolluiken en eventuele kattenluiken.

- Laat het licht branden en zet de radio of de tv aan.

- Als uw hond zeer gevoelig is voor harde knallen, bespreek dat dan op voorhand met uw dierenarts. Let op met medicatie: die kan stoffen bevatten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar wel nog angst voelt.

- Houd paarden, ezels, pony’s en runderen op stal.

- Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn/haar naamkokertje om heeft. Zo kan hij/zij makkelijk teruggevonden worden als hij/zij toch zou weglopen.

- Waarschuw uw buren en de plaatselijke boeren als u van plan bent om vuurwerk af te steken. Zo kunnen ook zij de nodige maatregelen nemen.

- Steek nooit vuurwerk af in de directe omgeving van een dier. Let erop dat er ook in de aangrenzende weien geen paarden of koeien staan.

- Stel het vuurwerk zo laat mogelijk op en controleer of er zich geen huisdieren hebben verstopt voor u het aansteekt.

- Begin uw huisdier niet overdreven veel te troosten als hij/zij bang is van het vuurwerk, tenzij er sprake is van complete paniek.

- Straf uw dier niet als hij/zij zich angstig gedraagt.

- U kunt uw huisdieren langzaam laten wennen aan vuurwerk. Er zijn cd’s met vuurwerkgeluiden te koop, of u kunt bestanden met vuurwerkgeluiden downloaden op het internet.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rayan El Arami

    Verbied de verkoop van die rommel en laat enkel nog op oudejaarsavond vuurwerk toe dat in opdracht van de gemeente en door professionelen afgestoken wordt. En laat particulieren die bij het afsteken van vuurwerk gewond geraken, alle medische kosten uit eigen zak betalen.

  • Hilde Eykens

    Mijn buren gaan al jaren op nieuwjaarsnacht bij hun paarden op de wei zitten, dit is pas dierenliefde.

Lees meer