De belangrijkste boosdoener van de slinkende dierenpopulaties is volgens de natuurorganisatie de mens.
afp De belangrijkste boosdoener van de slinkende dierenpopulaties is volgens de natuurorganisatie de mens.

Dierenpopulaties in wouden in vijftig jaar gehalveerd

De wereldwijde populaties van in wouden levende dieren zijn de voorbije vijftig jaar meer dan gehalveerd. De belangrijkste boosdoener daarbij is de mens, dat stelt natuurorganisatie WWF vandaag in een rapport over biodiversiteit in bossen.

Het WWF werkte samen met VN-organisatie UNEP-WCMC en de Zoological Society of Londen om de populaties te onderzoeken van dieren die in een woud leven, of er afhankelijk van zijn. Ze bestudeerden daarvoor 268 verschillende dierensoorten en stelden vast de populaties van deze vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen tussen 1970 en 2014 gemiddeld met 53 procent zijn geslonken. De meeste verliezen worden opgetekend in tropische wouden zoals het Amazoneregenwoud. 

De organisatie wijst erop dat de slinkende dierenbestanden in de wouden ook slecht nieuws zijn in het licht van de klimaatverandering. De dieren spelen immers een vitale rol om de wouden waarin ze leven gezond en productief te houden. Die wouden vangen veel koolstof op en vormen zo een belangrijke natuurlijke bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering. 

Maatregelen

De belangrijkste boosdoener van de slinkende populaties is volgens de natuurorganisatie de mens. Het WWF roept daarom op om maatregelen te nemen en duidt 2020 als een cruciaal jaar aan. Dan komen de staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor de 75ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en moet er volgens de organisatie een wereldwijd akkoord bereikt kunnen worden om de achteruitgang van natuur en klimaat een halt toe te roepen. 

Het rapport schetst een somber beeld van de biodiversiteit in de wouden, maar met de juiste maatregelen op vlak van natuurbehoud kan het tij gekeerd worden, maakt WFF zich sterk. De organisatie verwijst onder meer naar de toenemende gorillabestanden in Centraal- en Oost-Afrika.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Johan Apatride

    En het aantal mensen is in dezelfde periode verdubbeld, dus het gemiddeld aantal beesten is dezelfde gebleven.

  • stefan crama

    De grote schuldige is de menselijke overbevolking. Wanneer een verplichte geboortebeperking of is dat tegen de mensenrechten.

Lees meer