De miljoenpoot en de nieuwe schimmelsoort: Troglomyces twitteri.
mycokeys De miljoenpoot en de nieuwe schimmelsoort: Troglomyces twitteri.

Dit is een nieuwe schimmelsoort, vernoemd naar Twitter

Sommigen gebruiken sociale media om grappige filmpjes van katten en/of honden te delen, anderen ontdekken er een nieuwe schimmelsoort. De nooit eerder geziene schimmel werd ontdekt op Twitter, en zal voortaan ook de naam van het platform dragen: ontmoet de Troglomyces twitteri (in het rood omcirkeld).

De schimmelsoort werd ontdekt door Ana Sofia Reboleira, een Portugese bioloog verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen. Zodra ze op de foto van een Amerikaanse collega stootte, merkte ze enkele opvallende witte stipjes op. Een nieuwe schimmelsoort?

De foto in kwestie is er eentje van een miljoenpoot – u raadt het, verwant aan de duizendpoot – en dateert van november 2018. De Amerikaanse entomoloog wilde anderen aanmoedigen om te gaan stemmen tijdens de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen en gebruikte daarvoor zijn expertisegebied. Als iemand meldde dat hij/zij was gaan stemmen, ontving die van Hennen een foto van een miljoenpoot. Als beloning.

Het was de close-up van een zogenaamde Cambala annulata die een belletje deed rinkelen bij Reboleira. Ze merkte enkele witte stipjes op. En terwijl u waarschijnlijk de ogen samenknijpt in een poging de witte stipjes te zien, zag het getrainde oog van de biologe vrijwel onmiddellijk dat het om microscopische schimmeltjes ging die ze nooit eerder had gezien op de geleedpotige.

Samen met een collega ging de biologe verder op onderzoek. In het Deens natuurhistorisch museum, onderdeel van de Universiteit van Kopenhagen, spotten ze al snel meerdere soortgelijke schimmels op de geleedpotigen.

En omdat het om de allereerste schimmelsoort gaat die ontdekt werd, vernoemden ze hem naar Twitter. De Troglomyces twitteri leeft als parasiet op geleedpotigen zoals de miljoenpoot.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer