Beeld ter illustratie: een egel in winterslaap.
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie: een egel in winterslaap.

Een ‘dode’ egel gevonden? Begraaf het dier niet meteen

Wanneer je een ’dode’ egel vindt, gooi hem dan niet meteen in een afvalcontainer. En het diertje begraven is ook geen goed idee. Dat is het dringende advies van Egelwerkgroep Nederland. De dierenbeschermers leggen uit dat egels momenteel in winterslaap zijn en ze dan op de vreemdste plekken stijf opgerold liggen. “Ze worden daarom soms voor dood aanzien”, aldus de werkgroep.

De werkgroep deed de oproep op Facebook en deelde een foto van een ‘dode’ egel. De vrouw die het dier vond, dacht dat hij niet meer ademde en gooide de egel in een afvalcontainer. “Omdat wij vroegen of ze de egel wilde aanmelden voor lijkschouwing opende ze de container weer”, aldus de werkgroep. “Tot haar grote schrik zag ze dat het ‘dode’ egeltje lichtjes bewoog.” Het diertje werd naar de dierenarts gebracht, maar stierf de volgende dag.

Volgens de werkgroep is de verwarring logisch. “Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan, de lichaamstemperatuur kan dalen tot twee graden, en ze kunnen lijkstijf lijken. Een verstoorde egel reageert soms nauwelijks. De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid.”

Om misverstanden te vermijden, wordt dus het advies gegeven om een gevonden ‘dode’ egel kritisch te bekijken alvorens het dier weg te gooien of te begraven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MONIQUE VAN LAECKEN

    Ze zijn nog massaal actief. Temperatuur moet nog zakken om in winterslaap te gaan. Bij ons komen er nog alle dagen twee tot drie eten. Je kan er je uurwerk op juist stellen. Een half uur nadat het donker is komen ze af. Leuk om te zien. Ze zullen genoeg vet opgeslagen hebben om de winter goed door te komen.

  • romy verhove

    Komaan deze beestjes gooi je toch niet in een afvalcontainer ?Dood of niet .

Lees meer