2
Shutterstock

Eén miljoen Europeanen gezocht om bijen te redden: hier kan je tekenen

De Europese Commissie heeft groen licht gegeven voor een burgerinitiatief dat met nieuwe wetgeving de bijen wil redden. Sinds gisteren kan je de petitie tekenen. Als de organisatoren binnen een tijdspanne van een jaar minsten een miljoen handtekeningen verzamelen, moet de Commissie hun verzoek inwilligen óf motiveren waarom ze dat toch niet doet.

Het burgerinitiatief ‘Red de bijen!’ vraagt dat de Europese Commissie werk maakt van een betere ondersteuning van de biodiversiteit van de insecten en een betere bescherming van hun habitat. Dat kan onder meer door het gebruik van pesticiden in de landbouw drastisch te beteugelen. (meer info vind je hier)

Vernietiging

“Het aantal insecten is de jongste 30 jaar drastisch teruggelopen”, aldus ‘Red de bijen!’. “De vernietiging van hun habitat bedreigt vele soorten. Dat zal wereldwijd zware gevolgen hebben voor de mensheid, want we hebben hen nodig in ons ecosysteem en voor het verzekeren van onze voedselbronnen. Het is nog niet te laat voor corrigerende maatregelen, maar dan moeten we er onmiddellijk aan beginnen, zowel op globaal als op lokaal niveau”, klinkt het.

Sinds gisteren kan je de petitie van het burgerinitiatief tekenen. “Burgers van alle Europese landen kunnen op deze manier druk zetten op de Europese Commissie om maatregelen te nemen die de bijen en hun habitat moeten beschermen”, klinkt het. Op de petitie moet je je voornaam, je achternaam, je e-mailadres, je woonplaats en je land van herkomst achterlaten. (lees hieronder verder)

2
Shutterstock

Via burgerinitiatieven kunnen Europese burgers mee de Europese agenda bepalen. Als de organisatoren van zo’n initiatief in één jaar tijd één miljoen mensen achter een politieke eis kunnen scharen van leden uit minstens 7 verschillende EU-landen, moet de Commissie binnen de drie maanden officieel reageren. Ze kan dan wetgeving voorstellen, of moet dan motiveren waarom ze dat niet doet.

Je kan de petitie vinden op deze website.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Het initiatief is van de Duitse Manuela Ripa van ôdp (groene partij) die Spitzkandidate is voor het Europees Parlement. Ze zit al in Brussel. De E.U. die jaren geleden al haar huiswerk had moeten doen ivm de bijen heeft de lijst pesticiden vrij recent behouden en de Round-up vergunning verlengd. Zelfs met 2 miljoen onderschrijvers, gaat de E.U. er nog mee spelen want de grote belangen van de 'groten' krijgen alle voorrang.

  • Noël Dierickx

    Ik laat mijn tuin (gecontroleerd) verwilderen, zoals in deze krant werd aanbevolen, maar ik zelfs nog geen enkele bij gezien!

Lees meer