PHOTO_NEWS

Eerste boerenzwaluwen zijn in het land

De eerste boerenzwaluwen zijn in het land. Hun aantallen zijn echter de laatste dertig jaar met tachtig procent achteruit gegaan, meldt Natuurbericht.be. De zwaluwen komen gemiddeld zeven dagen eerder toe dan twintig jaar geleden.

De eerste boerenzwaluwen werden gezien in de Pollaremeersen in Ninove op 10 maart. Op 12 maart kwamen er meldingen uit Ieper en Drongen en daarna uit nog meer plaatsen in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.
 
De boerenzwaluw ging er in Vlaanderen de laatste 30 jaar met ongeveer tachtig procent op achteruit. "Dat heeft waarschijnlijk te maken met het aantal landbouwbedrijven met runderen dat met bijna de helft afnam", aldus Dominique Verbelen van Natuurpunt. "Bovendien krijgen boerenzwaluwen op nieuwe, grote industriële veehouderijen om bedrijfshygiënische of technische redenen steeds minder toegang." Gesloten mestopslag, afgesloten melk- en koelruimtes en stalkoeien leiden tot minder insecten, het voedsel van de vogel.
 
Onze boerenzwaluwen brengen de winter door ten zuiden van de Sahara. Ghana, Nigeria en Congo zijn populaire locaties om te overwinteren.
In het volksgeloof nemen boerenzwaluwen een opmerkelijke plaats in. "Zo zouden zwaluwen geluk brengen, op plaatsen waar ze nestelen, zou de bliksem nooit inslaan. Komt een zwaluw niet terug naar zijn nestplaats van het vorige jaar, dan zal dat huis spoedig afbranden."

Lees meer