4 Olifanten in Niassa. Het reservaat is groter dan Zwitserland.
AP Olifanten in Niassa. Het reservaat is groter dan Zwitserland.

Elk jaar opnieuw werden in Afrikaans reservaat duizenden olifanten gedood, nu al een heel jaar zonder stroperij: “Enorm hoopgevend”

In Mozambique heeft een van de grootste olifantenreservaten van Afrika een volledig jaar zonder stroperij achter de rug. En dat terwijl daarvoor elk jaar duizenden olifanten werden gedood. Het topjaar is te danken aan een nieuwe aanpak met onder meer een elite-eenheid, strenge straffen en bewaking vanuit de lucht.

Niassa, een van de grootste natuurparken in Afrika met een oppervlakte groter dan Zwitserland, kreunde tot 2015 nog onder een onhoudbare stroperij. Elk jaar werden duizenden olifanten gedood voor hun ivoor. De populatie daalde van een geschatte 12.000 dieren in 2011 tot amper 3.760 exemplaren in 2016.

4 Een olifant gedood door stropers in het Niassa-park in 2015.
Niassa Reserve Facebook Een olifant gedood door stropers in het Niassa-park in 2015.

Afschrikken

Het parkbeheer en de overheid zagen zich genoodzaakt om strenge maatregelen in te voeren. Begin 2018 werkten ze een gecoördineerd plan uit om de stroperij aan te pakken, met onder meer een snelle interventie-eenheid bij de politie en meer bewaking vanuit de lucht. Het hele jaar door werd gepatrouilleerd met een vliegtuig, tijdens het natte seizoen werd ook een helikopter ingezet.

Het parkbeheer trad verder strenger op tegen illegale nederzettingen en de overheid voerde strengere wetten in tegen stropen. Dat tijdens verschillende processen tegelijk stropers werden veroordeeld tot strenge straffen, verhoogde het afschrikkend effect.

4 Het hele jaar door werd gepatrouilleerd met een vliegtuig.
Niassa Reserve Facebook Het hele jaar door werd gepatrouilleerd met een vliegtuig.

Resultaat

De waaier aan maatregelen heeft resultaat opgeleverd: ze deden de stroperij tussen 2017 en 2018 al meteen met 87 procent dalen. Op 17 mei 2018 stierf de laatste olifant die werd gedood door stropers. Nu is het park al meer dan twaalf maanden vrij van stroperij.

Dat biedt enorm veel hoop voor het behoud van de olifant in Mozambique. “Echt een opmerkelijke prestatie”, kirt James Bampton van de Wildlife Conservation Society. “Een gigantisch belangrijke ontwikkeling”, klinkt het bij George Wittemyer van organisatie Save the Elephants. Gezien de enorme afmetingen van het Niassa-park - 42.300 vierkante kilometer - is het immers een van de laatste gebieden in Afrika die een grote olifantenpopulatie in stand kan houden. Volgens wetenschappers zouden er tot 20.000 exemplaren kunnen leven. 

Naast duizenden olifanten vertoeven er ook omvangrijke populaties van leeuwen, luipaarden, wilde honden, antilopes en zebra’s.

4 Het park is gigantisch groot, en meteen een van de laatste gebieden in Afrika die een grote olifantenpopulatie in stand kan houden.
Niassa Reserve Facebook Het park is gigantisch groot, en meteen een van de laatste gebieden in Afrika die een grote olifantenpopulatie in stand kan houden.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ingrid mertens

    Eindelijk eens goed nieuws voor deze prachtige Wezens

  • Tom Caers

    Laat ons hopen dat het zo kan blijven. Die prachtige mastodonten moeten hun volle leven kunnen leiden. Goed bezig Mozambique,blijf die stropers op de hielen zitten.

Lees meer