Er blijven maar walvissen aanspoelen in VS: wetenschappers starten onderzoek

Amerikaanse wetenschappers starten een onderzoek om te achterhalen waarom een groot aantal grijze walvissen is aangespoeld aan de Noord-Amerikaanse westkust. Dit jaar werden al zeventig dode walvissen aangetroffen in staten als Californië, Oregon, Washington en Alaska.

Het gaat om een ongewoon groot aantal, verklaarde de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), het federaal agentschap dat zich bezighoudt met oceanografie. Gemiddeld spoelen er elk jaar 35 walvissen aan in de VS. Dit jaar werden halverwege mei al 21 walvissen aangetroffen langs de Californische kust alleen. De hele westkust was goed voor een zeventigtal karkassen.

Bovendien wordt vermoed dat het eigenlijke aantal nog veel hoger ligt, aangezien niet elke dode walvis land bereikt. 

Ondervoed

“Veel van de walvissen waren mager en ondervoed, en dat suggereert dat ze misschien niet genoeg te eten hadden tijdens het laatste voedingsseizoen in het noordpoolgebied”, vertelt een woordvoerder van NOAA aan de Amerikaanse pers. Tijdens de zomer verblijven de walvissen in de buurt van de noordpool, voor ze afzakken richting Mexico om te overwinteren.

Mogelijk hebben dieren dit jaar niet genoeg vetreserves opgebouwd om de trektocht te overleven. Onderzoek moet uitwijzen wat er net mis is gelopen.

Volgens één van de mogelijke theorieën zouden de vlokreeftjes, de kleine schaaldiertjes die de walvissen eten, nu verder naar het noorden zijn getrokken, onder andere door het smelten van het ijs op zee. Daardoor zouden ook de walvissen verder moeten zwemmen om zich te voeden.

Bekijk ook:

Al 21 walvissen aangespoeld langs Californische kust

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Yves Steenssens

    Walvissen krijgen alle soorten chemische troep binnen ,ook radionucliden en plastics , bovendien worden ze gestoord door de enorme globalisatie ,geluid (veroorzaker van grootste milieuschade ,in atmosfeer en oppervlakte water in de wereld) en sonar -miljoenen kleine kreeftsoorten hun voedsel zijn al dood aangespoeld - de mens is hier voor 100 % verantwoordelijk- West-Coast is al jaren radioactief door Fukushima .

  • Jean De Grande

    Geen gesubsidieerde onderzoeken nodig. Door overbescherming zijn er te veel en wat nu plaats vindt noemt men natuurlijke selectie. Of gaan ze bijvoederen?

Lees meer