Erg uitzonderlijk: orka’s doden grootste dier op onze planeet

Een filmcrew heeft afgelopen weekend kunnen vastleggen hoe tientallen orka’s samenwerkten om een blauwe vinvis te doden voor de kust van Bremer Bay in West-Australië. Hoewel al meermaals op beeld is vastgelegd hoe blauwe vinvissen worden aangevallen door orka’s, is het wel nog maar de derde keer dat een dodelijke aanval is gedocumenteerd.

Blauwe vinvissen zijn de grootste dieren op aarde en worden gemiddeld 25 meter lang. Ter vergelijking: mannelijke volwassen orka’s worden zo’n 8 meter, de vrouwtjes ongeveer 6 meter. 

De volwassen blauwe vinvissen hebben normaal gezien geen natuurlijke vijand, maar de jongere exemplaren worden wel vaker aangevallen door orka’s. Toch slagen ze er meestal in om te ontsnappen aan de ‘killer whales’. In dit geval zou het om een jongvolwassen dier gaan. Volgens wetenschappers nemen de orka’s een groot risico door een aanval in te zetten op een blauwe vinvis, omdat die zich erg goed kunnen verdedigen dankzij hun sterke staart. Het is dus geen makkelijk prooi om achterna te gaan.

 Bioloog Pia Markovic, die de gebeurtenis heeft gevolgd vanaf een boot, zegt dat de orka’s hun tijd hebben genomen om het dier te doden. “We hebben eerst een lange achtervolging gezien, dan een erg snelle dood en nadien een lange lunch”. Zo’n 50 tot 60 orka’s hebben genoten van de maaltijd. 

Naturaliste Charters Bremer Canyon Killer Whale and Pelagic Expeditions

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Kirsten Hershe

    Omdat een groepje wetenschappers dit héél toevallig heeft gefilmd is het een zeldzaam fenomeen? Het gebeurt misschien wel dagelijks maar niet iedereen zit dagelijks op zee bij zo'n groep orka's. En ja, het zal weer de schuld zijn van de klimaatverandering zeker? Ik zie Anuna al in tranen verschijnen tijdens een volgende klimaatmars.

  • willy De Bie

    is onze schuld, de dieren vinden steeds minder eten, zij doden niet uit plezier, zoals wij,maar uit niodzaak! ze hebben ook recht op voedsel, dat wij hun ontnemen

Lees meer