Experten van de 28 EU-lidstaten hebben hebben het licht op groen gezet voor een verbod op drie 'neonicotinoïden' of pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Het gaat om neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel van de insecten aantasten.
Patrick Seeger/dpa Experten van de 28 EU-lidstaten hebben hebben het licht op groen gezet voor een verbod op drie 'neonicotinoïden' of pesticiden die schadelijk zijn voor bijen. Het gaat om neurotoxische stoffen die het zenuwstelsel van de insecten aantasten.

Europese Unie verbiedt pesticide die bijen doodt, België vraagt uitzondering

Hoop voor de bijenpopulatie

Wat enkele maanden geleden al in de lucht hing, is vandaag normaal bevestigd: de Europese Unie stemde zopas voor een totaal verbod op de neonicotinoïden. Dat is goed nieuws voor de Europese bijenpopulatie die sterk werd uitgedund door de pesticide. Ons land onthield zich en wil een uitzondering vragen.

Vandaag stemden de lidstaten van de Europese Unie over een permanent verbod van de zogenaamde neonicotinoïden - iedereen spreekt van 'neonics'. De lidstaten kozen ervoor de pesticide te verbieden. De lidstaten gaven vandaag met gekwalificeerde meerderheid (minstens 16 van de 28 lidstaten, die zeker 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen) groen licht. 

Dat hoeft ook niet te verbazen: de afgelopen vijf jaar gold al een tijdelijk verbod op het middel. Dat tijdelijk verbod kwam er na vermoedens dat de pesticide wel eens schadelijk zou kunnen zijn. Enkele maanden geleden bevestigde de Europese waakhond voor voedselveiligheid dat. Ze bundelde zo'n 1.500 studies over het effect van neonics op bijen. Daaruit bleek dat ze ontegensprekelijk schadelijk zijn voor bijen.

Al moeten wel de nodige kanttekeningen geplaatst worden bij het volledig verbod. Het tijdelijke verbod uit 2013 gold enkel voor drie van de vijf pesticiden binnen de groep van neonics: imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam. Ook het verbod van vandaag geldt ook enkel voor die drie. Bovendien viseert de Europese Unie voorlopig enkel het gebruik van neonics in de openlucht; het gebruik ervan in kassen blijft wel toegestaan.

"Ons land zal grootste impact voelen"

Ons land onthield zich: België was voorstander van een overgangsperiode voor onder meer de bietenteelt. Volgens minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) zijn de alternatieven voor neonicotinoïden bij bieten eigenlijk nóg schadelijker voor het milieu en de gezondheid van de landbouwers, die ook een negatieve impact zouden hebben op insecten. Voor de minister moeten eerst milieuvriendelijke alternatieven gevonden worden. De bietenteelt bestrijkt 10 procent van de gecultiveerde grond in ons land en stelt 8.000 mensen te werk.

België "bestudeert de mogelijke uitzonderingsmaatregelen en wil een dossier indienen bij de Europese Commissie", zei Ducarme na afloop van de federale ministerraad. Volgens Ducarme zal ons land van alle lidstaten de grootste impact van de maatregel voelen.

Belgisch sp.a-europarlementslid Kathleen Van Brempt reageert op Twitter tevreden op het verbod, maar noemt de Belgische onthouding wel "jammer".

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annelies Vandenbroeck

    Dat Trump een domoor is die met veel plezier het werktuig ( de bijen) van de bestuiving van bloemen, planten en andere teelten wil vernietigen en dus ook de ondergang van de mensDOMMEN wil inluiden had ik al lang begrepen, maar dat dit land het ook wil laat mijn bloed koken over zoveel dommigheid.

  • jean vandenberghe

    Allez de Belgische reactie ; ja, maar... consequentie inbestaande hier. Schijtluizen

Lees meer