3 F_MU1 is in 2017 een natuurlijke dood gestorven, kort nadat Burrard-Lucas haar kon fotograferen.
Will Burrard-Lucas F_MU1 is in 2017 een natuurlijke dood gestorven, kort nadat Burrard-Lucas haar kon fotograferen.

Fotograaf maakte laatste beelden van 60 jaar oude ‘koningin der olifanten’ met enorme slagtanden: “Ze leek wel een overblijfsel van een vervlogen tijdperk”

In augustus 2017 begon de Britse fotograaf  Will Burrard-Lucas aan een nieuw project dat bijna twee jaar in beslag zou nemen. Hij trok naar Tsavo in Kenia waar hij samenwerkte met de Tsavo Trust om een fotoboek te maken. Het fonds zet zich in de nationale parken van Tsavo in voor de wilde dieren. Dat boek, “Land of Giants”, ligt eind deze maand in de winkels. Op de cover van het boek? De majestueuze “koningin der olifanten”.

Bij de rangers van de Tsavo Trust is deze koningin gekend onder de codenaam “F_MU1". De olifant is een “tusker”, oftewel een reuzeolifant. Een term die gebruikt wordt voor savanneolifanten met uitzonderlijk lange slagtanden, die minstens 45 kilo elk wegen en twee meter lang kunnen zijn. Er lopen nog maar minder dan dertig van die Afrikaanse olifanten rond op onze aarde. Kort na zijn aankomst in Tsavo is Burrard-Lucas erin geslaagd de olifant te fotograferen en filmen. Niet veel later is het zestig jaar oude dier een natuurlijke dood gestorven. Dat ze haar hele leven uit de handen van stropers is kunnen blijven, is “een overwinning”, zegt de fotograaf. Want de tuskers zijn erg gewild bij zij die uit zijn op ivoor vanwege de enorme slagtanden. 

“Ik was erg onder de indruk toen ik haar voor het eerst zag. Ze had de meest geweldige slagtanden die ik ooit heb gezien. Als er een ‘koningin der olifanten’ bestaat, dan is zij dat sowieso. Ze leek wel een overblijfsel van een vervlogen tijdperk”, schrijft  Burrard-Lucas op zijn website. “Het is erg zeldzaam als je als natuurfotograaf een onderwerp zoals F_MU1 kan fotograferen. Het is een uniek wezen - mogelijk het meest opmerkelijke van haar soort -, en toch hebben nog maar weinig mensen haar gefotografeerd. 

De lokale autoriteiten geven nooit informatie vrij over de tuskers van Tsavo, om de dieren te beschermen. Buiten Tsavo wisten dan ook maar weinig mensen dat F_MU1 bestond.

3
Will Burrard-Lucas
3
Will Burrard-Lucas

22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • ingrid mertens

    Slaap zacht machtig wezen xx Hopelijk kan je helpen je soortgenoten te beschermen tegen het mensdom dat voor plezier deze moorden begaat!

  • Els Janssens

    Wat een mooie beelden van dit geweldig dier Rust zacht x

Lees meer