2
thinkstock

Gevaarlijk: zou jij je hond achterlaten in de auto?

Stel: je bent op weg naar een zomerse barbecue, en hebt voor de gezelligheid je hond meegenomen. Onderweg besef je dat je nog een paar boodschappen moet doen, en je stopt aan het winkelcentrum. De hond laat je maar even in de auto, want je bent maar een half uurtje weg. De kans is echter groot dat je huisdier niet heelhuids uit je auto komt.

Volgens een Brits onderzoek heeft 62 procent van de hondenliefhebbers er geen probleem mee om hun huisdier even in de auto alleen te laten. Ze dachten dat het veilig was om ze daar langer dan een uur te laten zitten zonder eens poolshoogte te nemen. Nog alamerender was dat 38 procent geloofde dat het geen kwaad kon om een hond meer dan 90 minuten in een voertuig te laten bij warme temperaturen.

Volgens dierenartsen kan een hond echter binnen de twintig minuten al serieus ziek worden of zelfs sterven in een warme auto. Zelfs als het buiten maar 22 graden is, kan de temperatuur in de auto binnen een uurtje al oplopen tot 47 graden, zelfs als het raampje openstaat. En dat is levensgevaarlijk voor je huisdier. "Honden lopen zeer snel een zonneslag op, en dat is zeer vaak levensbedreigend", klinkt het. "De dieren zweten niet zoals mensen, maar moeten hun lichaamstemperatuur voornamelijk regelen met hijgen. Na een paar minuten kunnen ze al onomkeerbare hersenschade hebben."

Vooral zeer jonge of oude honden lopen veel risico, en langharige rassen raken sneller oververhit. Honden met een korte snuit, zoals de mopshond of de Franse bulldog, krijgen dan weer snel ademhalingsproblemen. "Kortom: laat je hond nooit alleen in de auto, ook al ben je maar even weg", besluiten de onderzoekers.

2
thinkstock

Lees meer