Deze haai stikte in de zeeschildpad die hij probeerde op te eten.
Facebook Deze haai stikte in de zeeschildpad die hij probeerde op te eten.

Gigantische witte haai overschat zichzelf en stikt in zeeschildpad

Een man die voor de oostkust van Japan op tonijn aan het vissen was, heeft opmerkelijke beelden gedeeld van een dode witte haai. Die had zichzelf duidelijk overschat toen hij besloot om een grote zeeschildpad te verorberen. Hij stikte in zijn prooi.

Greg Vella deed zijn verhaal op Facebook. “Ik was aan het vissen toen ik over de radio hoorde dat er een witte haai gespot was, die rondzwom met een schildpad in zijn muil”, vertelt hij. “Er werden grapjes over gemaakt en ik schonk er verder niet veel aandacht aan.”

Verstrikt

De volgende dag werd het dier echter dood teruggevonden. “Het zat verstrikt in enkele netten”, gaat Vella verder. “De kapiteins die de haai de dag voordien hadden gezien en die ik sprak, vertelden dat het dier er toen al slecht aan toe was. Het leek de gigantische schildpad niet meer los te krijgen uit zijn muil. De schildpad zat muurvast.”


Volgens Vella woog de haai meer dan 2.000 kilogram. (lees hieronder verder)

Het is niet de eerste keer dat iets dergelijks wordt waargenomen. Twee jaar geleden zag zeebioloog Lauren Arthur iets soortgelijks. Ze vertelde erover aan de wetenschappelijke nieuwssite Live Science. Toen ging het om een citroenhaai, die een ballonegelvis had proberen in te slikken in de buurt van de Maldiven, in de Indische Oceaan. Ballonegelvissen blazen hun lichaam op als ze in gevaar verkeren, om vijanden af te schrikken. Dat doen ze door zich vol te zuigen met water. Dit dier had dat ook gedaan toen het aangevallen werd door de haai. Maar daardoor was het klem komen te zitten in zijn muil.

Tanden

Mogelijk probeerde de haai de vis weer uit te spuwen – haaien kunnen een teveel aan voedsel gewoon overgeven – maar door de naar achteren gerichte tanden in zijn muil, kwam de ballonegelvis steeds vaster te zitten. De vis blokkeerde dan weer de kieuwen van de haai, waardoor die stikte. Beide dieren overleefden het niet.

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • HENDRIK LAPORTE

    @ Elle Devee: zonder haaien zou de zee voldrijven met door ouderdom gestorven vissen; zij zijn de doodgravers van de zee en aldus onmisbaar! @Geoff Reynaert: zeeschildpadden zijn al jaren bekend als één van de lievelingssnacks van haaien en de verklaring van eerdere accidenten tussen haaien en surfers!

  • David De Caluwe

    Cattery Chris aan de foto's te zien was die schildpad in friten gereten

Lees meer