thinkstock

Groenen waarschuwen voor massale bijensterfte

Volgens de groene fractie in het Europees parlement wordt 2013 een cruciaal jaar voor het - gezonde - voortbestaan van de bijen. In het parlement trekt ze ten strijde tegen de omstreden aanpassing van de honingrichtlijn en daarbuiten start ze een campagne om de bevolking te wijzen op de penibele situatie van de insecten.

"Europa heeft zich lang verscholen achter het gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor de link tussen bijensterfte en het gebruik van pesticiden op grote schaal", zegt Sandrine Bélier van de groene fractie. "In december is dat bewijs echter geleverd door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA), er moet dan ook dingend gevolg aan worden gegeven."

"Bijen zijn enorm belangrijk", vult parlementslid Bart Staes aan. "Ze produceren niet enkel honing, maar zorgen ook voor de bevruchting van de gewassen. We eisen een onmiddellijk ban op de schadelijkste pesticiden." Volgens de groenen staat de Europese Commissie echter onder enorme druk van de farmaceutische industrie, die het gebruik van pesticiden blijft aanmoedigen.

Genetische manipulatie
Het tweede strijdpunt van de fractie is de aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde pollen in honing. Het Europees Hof oordeelde twee jaar geleden dat duidelijk op het etiket van een potje honing moet worden aangegeven of er genetisch gemanipuleerde pollen in het product zitten. Europa tracht daar volgens de groenen onderuit te raken.

Bijen leven niet op zichzelf, is te horen bij de parlementsleden. "Ze kunnen kilometers ver vliegen en halen hun stuifmeel dus soms op velden met gemanipuleerde gewassen. De commissie staat onder druk van landen met veel genetische manipulatie om te stipuleren dat pollen geen ingrediënt zijn en dus niet moeten worden vermeld op het etiket."

De bespreking van een mogelijke wijziging van de hongingrichtlijn start deze week in commissiezitting. De groenen trachten intussen de bevolking te sensibiliseren met de slogan 'Give bees a chance'.

Lees meer