3 Het haaieneiland Réunion moet afrekenen met het meeste haaienaanvallen: sinds 2011 worden er jaarlijks vier personen aangevallen.
AFP Het haaieneiland Réunion moet afrekenen met het meeste haaienaanvallen: sinds 2011 worden er jaarlijks vier personen aangevallen.

Haaien op diervriendelijke manier van de kust verjagen? Het kan

De witte haai is de grootste roofvis ter wereld en toch met uitsterven bedreigd. Dat komt voornamelijk door de mens. Zo worden haaien die de kustlijn naderen op een onverantwoorde manier gevangen waardoor slechts 12 procent het overleeft. Daar hebben onderzoekers nu gelukkig een oplossing voor gevonden, eentje waarbij geen gewonden of doden vallen. 

Films zoals Jaws insinueren misschien iets anders, maar in werkelijkheid gebeurt het niet vaak dat een haai een mens aanvalt. Dat gebeurt enkel wanneer haaien zich bedreigd voelen, of wanneer ze zich vergissen en denken dat het om een prooi zoals de zeehond gaat.

Vooral het (haaien)eiland Réunion, een Frans overzees departement in Afrika, moet afrekenen met heel wat haaienaanvallen: sinds 2011 zijn er gemiddeld vier aanvallen per jaar. Om dat te voorkomen zetten de eilandbewoners netten en geankerde vishaken in. Het resultaat? De netten vangen haaien, maar ook andere dieren zoals dolfijnen, walvissen en schildpadden. Daarnaast overleeft slechts twaalf procent van de gevangen haaien de val.

Minder kapers op de kust

En dat is slecht nieuws, want rond de Zuid-Afrikaanse kust zouden er volgens recent onderzoek nog maar 300 tot 400 witte haaien zwemmen. Dat is een afname van maar liefst 52 procent ten opzichte van de uitkomsten van eerdere studies.

Waarom haaien zo belangrijk zijn? Ze spelen een onmisbare rol in het ecosysteem. Het zijn de grootste jagers van het onderwaterrijk en zorgen voor gezonde oceanen. Zonder haaien zouden parasieten en bacteriën een grotere rol gaan spelen, en zouden er bijgevolg veel meer ziektes ontstaan.

3 Haaien vallen normaal niet aan. Dat doen ze alleen als ze zich bedreigd voelen, of zich vergissen en denken dat het om een prooi gaat.
AFP Haaien vallen normaal niet aan. Dat doen ze alleen als ze zich bedreigd voelen, of zich vergissen en denken dat het om een prooi gaat.

Oplossing

De bedreigde diersoort moet dus beter beschermd worden, maar het spreekt voor zich dat haaienaanvallen liefst vermeden worden. Daarom gingen Sara Andreotti, marien bioloog aan de Universiteit Stellenbosch en collega-onderzoekers op zoek naar andere manieren om haaien bij de kustlijn weg te houden.

Elektroreceptoren 

Zo gezegd, zo gedaan: voor de Zuid-Afrikaanse Gansbaai en in de Bahama’s werden magnetische velden geïnstalleerd. Het ‘magnetische kelpenwoud’ schrikt haaien niet alleen visueel af, maar ook zintuiglijk. Haaien detecteren immers magnetische velden dankzij de elektroreceptoren in hun snuit. Die receptoren verbeteren normaliter het zicht van haaien, maar vermijden in dit geval dat haaien de kustlijn naderen. Dat gebeurt zonder dat de beesten zichzelf verwonden.

De barrière bestaat uit kunststofbuizen die magneten bevatten. De buizen worden aan betonblokken vastgemaakt en zo'n tien tot twaalf meter diep geïnstalleerd. 

Nog meer goed nieuws: andere dieren zoals schildpadden en vissen hebben geen last van het magnetische kelpenwoud omdat ze geen elektroreceptoren hebben. “Het is de eerste milieuvriendelijke oplossing om mensen te beschermen tegen haaien, zonder daarbij het zeeleven schade toe te brengen”, aldus Andreotti.

Inmiddels werd het magnetische kelpenwoud - omgedoopt tot ‘SharkSafe Barrier’ - ook geïnstalleerd op het haaieneiland Réunion, waar het meeste mensen worden aangevallen. Er werden eveneens camera’s op gemonteerd om het gedrag van de haaien te observeren.

Bekijk ook: 

3 Réunion
AFP Réunion

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer