Coyote das
Peninsula Open Space Trust Coyote das

Hartverwarmende vriendschap tussen coyote en zilverdas vastgelegd op video

Een hartverwarmende video waarin een coyote en een zilverdas vrolijk samen op pad zijn, gaat de hele wereld rond. De beelden werden gemaakt in de regio van San Francisco met een wildcamera van Open Space Trust, een vzw die instaat voor de bescherming van open ruimte en boerderijen. Het bizarre duo is echter niet ongewoon, zeggen wetenschappers.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Coyotes en zilverdassen jagen vaak samen op dieren die zich ingraven. De zilverdas graaft naar de prooi, de coyote probeert die dan bovengronds te vangen. Het is echter de eerste keer dat er beelden gemaakt konden worden van een coyote en een zilverdas die samen door een wildtunnel trekken.

Tot nu toe werd altijd aangenomen dat de relatie tussen beide dieren louter een transactie om praktische redenen was, maar wat extra bijzonder is aan deze beelden, is de speelse verhouding tussen de coyote en de das. “Het is niet dat deze kille, robotachtige dieren gebruik van elkaar maken - ze zijn op hun gemak en vriendelijk”, zegt gedragsecologe Jennifer Campbell-Smith.

De coyote kwispelt en buigt zich speels voorover, terwijl hij de zilverdas aanmaant om hem te volgen in de tunnel. De lichaamstaal van de zilverdas is ontspannen: het dier heft zijn staart op en zet er zelfs de pas in om de coyote te kunnen bijblijven. “De das toont vrolijk gedrag - voor een das”, lacht Campbell-Smith. Zilverdassen staan er immers om gekend erg chagrijnig te zijn.
 Uit de lichaamstaal van beide dieren blijkt dat ze elkaar duidelijk kennen. “Wetenschappelijk zou ik niet de term vrienden gebruiken, maar dit zijn twee wilde dieren die duidelijk begrijpen wat hun partnerschap inhoudt”, aldus Campbell-Smith.

De video toont ook de speelse kant van de coyote. Coyotes zijn “erg intelligent en ze hebben veel interacties met andere dieren om hen heen”, vertelt Megan Draheim, oprichter van het District Coyote Project aan Virginia Tech. “Het is indrukwekkend hoe de coyote (in de video) de speelsheid van onze eigen honden weerspiegelt.”

De video werd gemaakt in het kader van een project van de Peninsula Open Space Trust. Ze hebben 50 wildcamera’s opgesteld rondom de Santa Cruz Mountains in Californië om uit te zoeken hoe de wilde dieren omgaan met de grote autowegen. “Dit werk is steeds belangrijker”, zegt Neal Sharma van de Peninsula Open Space Trust. “Zeker als we rekening houden met de impact van de klimaatverandering en het feit dat wilde dieren in staat moeten zijn om de middelen te vinden die ze nodig hebben om te overleven, nu en in de toekomst.”

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marijke Depaepe

    Hoe schattig ik wou dat mijn dieren ook zo goed overeen kwamen met elkaar

  • medard albrechts

    hier kan de mensheid nog veel van leren, wij staan liever met getrokken zwaarden tegenover elkaar, dat is sinds mensenheugenis nog niet anders geweest, triestig

Lees meer