Marium, een baby-doejong, werd een internethit nadat beelden viraal gingen van biologen die het dier omhelsden.
AP Marium, een baby-doejong, werd een internethit nadat beelden viraal gingen van biologen die het dier omhelsden.

Indische zeekoe Marium, het “schatje van Thailand”, dood aangetroffen met stukjes plastic in maag

De Indische zeekoe Marium, bekend als “het schatje van Thailand”, werd dood aangetroffen met plastic in de maag. De Thaise bevolking was sinds april in de ban van het dier dat moederziel alleen werd gevonden op een strand in het zuiden van Thailand. Sindsdien verzorgden biologen haar. Ze werd niet alleen met de hand gevoed, maar ook geknuffeld en geaaid. 

De dierenartsen die het verdwaalde jong vonden op een strand op het eiland Ko Poda in de provincie Krabi betreuren de dood van de Indische zeekoe, ook wel doejong genoemd. Marium was ongeveer vier maanden oud toen ze werd gevonden. Vermoedelijk was het jong haar moeder kwijtgeraakt in zee. Er werd aanvankelijk geprobeerd om haar vrij te laten in een doejonghabitat voor de kust van een ander eiland, maar daar zwom ze weg. 

Toen beslisten artsen om het dier zelf groot te brengen. Dierenartsen en vrijwilligers vertrokken dagelijks in kano’s om Marium te vinden in de buurt van het eiland. Tot 15 keer per dag kreeg ze melk en zeegras. Marium werd een echte vedette in Thailand nadat foto’s van haar met knuffelende dierenartsen op het internet circuleerden. 

Plastic

Dierenartsen stelden vorige week vast dat het niet goed ging met Marium. Ze had overduidelijk stress en weigerde te eten. Uiteindelijk werd beslist om haar woensdag te verplaatsen naar een speciaal reservoir waar ze nauwlettend in het oog werd gehouden. Deze ochtend troffen de dierenartsen haar dood aan. 

Uit de autopsie bleek dat kleine stukjes plastic haar darmen hadden verstopt. Daardoor ontstond een infectie, wat uiteindelijk tot de dood van het dier leidde. “Als we zeldzame zeedieren willen beschermen, dan moet dit probleem dringend opgelost worden”, zegt Nantarika Chansue, directeur van de zeedierenafdeling van de Chulalongkorn University in Bangkok. De dierenartsen vonden ook kneuzingen. Vermoedelijk werden deze veroorzaakt door een aanval van een andere doejong. 

De Indische zeekoe wordt als een kwetsbaar dier beschouwd. Naar schatting leven er ongeveer 250 doejongs in Thaise wateren.  

19 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Mario Tersago

    Dit soort berichtgeving werkt nefast voor relativering en persoonlijk, mijn gemoed. Hier in België worden we geacht om alles te sorteren en in die landen is de zee, de grootste vuilnisbelt van/voor deze mensen, recyclage kent men daar haast niet. Geen haan die er ginds om kraait en wij zitten met een slecht geweten omdat we met een diesel of benzine rijden. Ginds is de uitstoot in totaliteit, minstens (!) 3x hoger en gaat alle plastiek, de zee in of in de natuur.

  • paul jonckheere

    dat ze in Thailand maar eerst leren wat plastiek is. Gewoon naar die landen niet op reis gaan : zal al veel oplossen / maar vandaag kunnen ze niet ver genoeg weggaan, desnoods naar de maan: alles voor een instagram foto. Mensdom - dierenrijk

Lees meer