Beeld ter illustratie.
thinkstock Beeld ter illustratie.

Jachtluipaarden mogen na 70 jaar opnieuw uitgezet worden in India

Zeventig jaar nadat de jachtluipaard uit India verdween, mag van de rechter het roofdier weer terugkeren. Het hooggerechtshof in New Delhi oordeelde dat jachtluipaarden uit Afrika in het land mogen worden uitgezet. Voorwaarde is wel dat de locatie “zorgvuldig gekozen” moet worden, meldt de BBC.

De jachtluipaard, of cheeta, komt voornamelijk voor in Afrika en heeft een beschermde status. Ongeveer 7.100 jachtluipaarden leven momenteel in het wild. Vroeger kwam de soort ook voor in India. Deze Aziatische cheeta leeft nu alleen nog in Iran, waar er zo’n vijftig zijn overgebleven.

Het Indiase hooggerechtshof is van oordeel dat bij wijze van proef de jachtluipaard mag terugkeren. Gekeken wordt of het dier zich kan aanpassen aan de huidige omstandigheden in India. Over het uitzetten van jachtluipaarden in India wordt al langer gesproken, maar niet alle natuurbeschermers staan erom te springen. Ze vrezen dat de dieren er niet in het wild kunnen leven.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer