AFP

Japan voert 2.000 ton ingevroren walvisvlees in vanuit IJsland

Volgens Greenpeace Japan is woensdag een IJslands schip met een lading van 2.000 ton ingevroren walvisvlees in de haven van de Japanse stad Osaka aangekomen. De lading van het schip 'Alma' werd gisteren gelost, zo zegt de milieuorganisatie. Het nieuws wordt ook bevestigd door medewerkers van de haven.

Met een lading van 2.000 ton wordt in één klap evenveel walvisvlees vanuit IJsland ingevoerd als de voorbije zes jaar samen, zo klaagt Junichi Sato van Greenpeace Japan aan. "We begrijpen niet waarom er zo'n grote hoeveelheid geïmporteerd wordt", aldus Sato.

IJsland en Noorwegen zijn - althans officieel - de enige twee landen die een in 1986 ingesteld moratorium op de handel in walvisvlees niet respecteren. Het vlees van het zeezoogdier wordt er slechts in beperkte mate geconsumeerd, het is in de eerste plaats bestemd voor export naar Japan. Ook Japan is op walvissen blijven jagen, maar heeft altijd verklaard dat dat voor 'wetenschappelijke' doeleinden gebeurde.

Op 31 maart had het Internationaal Gerechtshof Japan echter opgedragen om te stoppen met zijn controversiële walvisvangst in het Zuidpoolgebied. De hoogste gerechtelijke instantie van de VN oordeelde toen dat de Japanse activiteiten niet wetenschappelijk en illegaal zijn. Tokio kondigde aan dat het zich aan de uitspraak zou houden.

Lees meer