Baby dolphin babydolfijn dolfijntje dolfijn shutterstock
Havoc/Shutterstock Baby dolphin babydolfijn dolfijntje dolfijn shutterstock

Jong dolfijntje sterft “tijdens show” in Bulgaars dolfinarium

Het dolfinarium in de Bulgaarse stad Varna ligt onder vuur na de dood van een babydolfijn. Het dier zou volgens getuigen eerder deze maand gestorven zijn tijdens een liveshow, voor de ogen van de bezoekers. Het kleintje werd amper negen dagen oud.

Volgens lokale nieuwszender BTV Novinite zou het dolfijntje omgekomen zijn tijdens een optreden op 9 augustus. Een toeschouwer vertelde dat de middagshow plots werd stilgelegd. De dolfijnen stopten hun kunstjes en de bezoekers werden gevraagd te vertrekken. Mensen die in het aangrenzende café zaten, zouden het lichaam van de dode dolfijn hebben gezien.

Die dag zelf repte het dolfinarium met geen woord over wat er gebeurd was. Een bericht op Facebook toont aan dat de overige voorstellingen op die dag werden geannuleerd wegens “werken”. Bijna een week later werd pas bevestigd dat de babydolfijn om het leven kwam. Het dolfinarium ontkent echter dat dat gebeurde tijdens het optreden.

Zes dieren overleden

De verklaring deed weinig om de verafschuwde reacties te temperen. De faciliteit kreeg bakken kritiek op sociale media en bracht uiteindelijk een officiële verklaring uit waarin het van zich afbeet. “Nooit hebben pasgeboren dolfijnen in het Dolfinarium, evenals hun moeders, deelgenomen aan de shows”, klinkt het in het statement. Ook zegt het dolfinarium conform de Bulgaarse wetgeving te handelen. 

Desondanks ligt het sterftecijfer in het dolfinarium veel hoger dan andere vergelijkbare centra, beweert dierenrechtenorganisatie Four Paws aan BTV. In de afgelopen vijf jaar stierven er maar liefst zes dieren: vijf dolfijnen en één zeehond.
Er werd een online petitie opgestart om het park te sluiten.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Norbert Thieren

    Zo sollen met dieren is niet meer van deze tijd en zeker een verkeerd signaal naar kinderen toe.

  • Peter Janssen

    @Hilde: inderdaad: boycotten door er weg te blijven, dan pas stopt deze gruwel voor dolfijnen en andere dieren.Als niemand nog gaat kijken en ze maken geen winst meer dan laten ze deze dieren pas met rust in hun eigen habitat waar ze thuishoren!

Lees meer