Getty Images

Let op wat je zegt: hond verstaat ons beter dan we denken

“Zit”, “af” en “pootje” zijn wellicht de meest voorkomende bevelen die baasjes uitdelen aan hun hond. Toch zou het woordenboek van de gemiddelde viervoeter gerust uitgebreid kunnen worden: honden letten immers veel beter op dan we voorheen dachten.

Wat gebeurt er als de klassieke bevelen niet langer uitgedeeld worden door het baasje van de hond, maar op een andere manier worden uitgesproken door een vreemdeling? Zou de hond het verschil dan opmerken? Dat vroegen enkele wetenschappers zich af waarna ze op onderzoek uitgingen. Wat bleek? De viervoeters spitsten wel degelijk hun oren voor nieuwe stemmen en woorden.

De oren spitsen mag overigens letterlijk genomen worden: het was een van de reacties waarmee de onderzoekers rekening hielden. Verder nog keken ze of de honden naar oogcontact zochten. Beide reacties werden gelinkt aan verhoogde aandacht. Wanneer de viervoeter wegkeek, nam zijn aandacht af.

In totaal werden er 42 honden gefilmd terwijl ze naar verschillende audiofragmenten luisterden. Die audiofragmenten werden ingesproken door mannen en vrouwen van verschillende leeftijdscategorieën. Geen bevelen maar wel de (Engelse) woorden “hid”, “had” en “who’d” werden uitgesproken; woorden die bijzonder hard op elkaar lijken.

Telkens als een nieuw woord werd uitgesproken, spitsten de honden hun oren. Maar wanneer hetzelfde woord herhaald werd, verloren de meeste viervoeters snel hun interesse. “Ik was verrast hoe goed sommige honden reageerden op onbekende stemmen”, aldus Holly Root-Gutteridge, onderzoeksleider en professor Cognitieve Gedragswetenschappen aan de universiteit van Sussex. “Ze begrijpen meer dan we denken.”

Begrip?

De wetenschappers kunnen natuurlijk niet aantonen dat honden werkelijk begrijpen wat we zeggen, wél toont het onderzoek aan dat honden luisteren, zelfs wanneer we niet tegen hen of over hen praten.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jozef Van Schuerbeeck

    Jaren geleden luisterde ik naar een radio programma dat om 8.30 eindigde. Daarna ging ik met onze hond wandelen. Als het programma gedaan was sprong hij recht en kwam naar mij. Ik moest echt niks zeggen of doen. Een hond is een heel slim beest.

  • Gino Denil

    Misschien hebben honden niet eens de woorden nodig. De hond van een kennis springt al uit de zetel en loopt naar de juiste plaats als ik er aan denk om hen een snoepje te geven. Of als ik denk we gaan eens wandelen. Meerdere keren uitgeprobeerd omdat we het zelf niet geloofden. Nog voor enig ander uiterlijk teken.

Lees meer