Shutterstock

Man riskeert jaar cel en 45.000 euro boete voor afmaken van beschermde zaagvis

Chad Ponce uit Florida heeft vrijdag schuldig gepleit aan het doden van een bedreigde diersoort. Ponce riskeert een jaar cel en een boete van 50.000 dollar of 45.000 euro voor het afmaken van een kleintandzaagvis.

Getuigen hadden vorig jaar gezien hoe Chad Ponce op een boot bij Ponte Vedra de lange, platte snuit - waaraan de soort zijn naam dankt - van de beschermde vis had verwijderd met een kettingzaag. De kleintandzaagvis of westelijke zaagvis gebruikt dat ver uitstekende, getande verlengstuk van zijn kop om prooien te voelen en aan te vallen. Zonder dat wapen is de vis verloren en kan hij niet overleven.

Het voortbestaan van de kleintandzaagvis is bedreigd. De schattingen van het aantal overgebleven volwassen exemplaren wereldwijd lopen uiteen van 5.000 tot nog amper 500. De soort komt voornamelijk voor in ondiep water bij stranden - in de VS enkel aan de kust van Florida. Ze zijn zelden agressief en doen de mens in principe niets, maar als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze wel verwondingen aanbrengen met hun zaagsnuit.

Sinds 2003 is de vissoort, die tot 7,6 meter groot kan worden en 250 tot 300 kg kan wegen, beschermd.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rudy Huybens

    hoe kunnen ze de aantallen weten? voor hetzelfde zijn er nog een paar 100.000 exeplaren. ik bedoel maar.. de zee is diep, we weten meerover het heelal dan overde diepzee

  • WILLY ZACHEL

    Is nog te weinig cel straf

Lees meer