2 Herders Michel en Sebastien Uthuriague bij hun schapen in Iraty, Larrau, in de Franse Pyreneeën. Acht herders houden zich achtereenvolgens van juni tot september bezig met het veilighouden van 1.500 schapen en het voorkomen van berenaanvallen in een gebied aan de voet van de Pic d'Orhy.
AFP Herders Michel en Sebastien Uthuriague bij hun schapen in Iraty, Larrau, in de Franse Pyreneeën. Acht herders houden zich achtereenvolgens van juni tot september bezig met het veilighouden van 1.500 schapen en het voorkomen van berenaanvallen in een gebied aan de voet van de Pic d'Orhy.

Moeten beren opnieuw weg uit de Franse Pyreneeën? “Alleen al dit jaar bijna 640 schapen dood”

Ongeveer honderd Franse burgemeesters en andere bestuurders hebben vandaag de Franse regering opgeroepen om de beren uit het Franse deel van de Pyreneeën weg te halen. Tijdens een bijeenkomt in Toulouse lieten de lokale bestuurders weten dat de sterfte onder de schapen fors is gestegen sinds de overheid twintig jaar geleden begon met het opnieuw uitzetten van beren in het gebied.

De beer was in de Franse Pyreneeën zo goed als uitgestorven, totdat de overheid twintig jaar geleden begon met het uitzetten van Sloveense beren in het gebergte. Momenteel leven er ongeveer vijftig beren in de Franse Pyreneeën, vooral in het departement Ariège.

Natuurbeschermers zeggen dat de dieren een bijdrage leveren aan het in stand houden van het ecosysteem, maar boeren en herders zeggen dat hun vee steeds vaker door beren wordt aangevallen. Beren zouden dit jaar onder meer verantwoordelijk zijn voor de dood van circa 640 schapen in de Franse Pyreneeën. De meeste dieren zouden zijn omgekomen toen ze op de vlucht voor beren van de rotsen vielen.

"Daarom doen we deze oproep. Parijs luister naar ons", zei Philippe Lacube, hoofd van de organisatie van landbouwers in Ariège.

2
AFP

19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • victor vandesande

    Dar wil alleen zeggen dat de mens het natuurlijk habitat van de beren heeft ingenomen . De beren waren er al veel lanfer dan de mens en hebben dus recht om daar te zijn. De schapen moeten minderen , niet de beren .

  • eric maier

    zouden de mensen met hun schapen beter niet bepaalde gebeiden doorkruisen aangezien daar beren zitten ?De mens heeft niks anders gedaan dan geboeden van dieren in te palmen. Vroeger tot ergens 92-93, wzren er gebeiden in de Pyrineeen die verboden waren te betreden, omwille van die beren, wild, de fauna en flore te beschermen. daarna is dat veranderd en zijn de problemen echt begonnen door die boeren en herders.

Lees meer