5
UNKNOWN

Na de vogels en de vissen: massasterfte krabben en duiven

Na berichten van massale sterftes van vogels en vissen in ondermeer de VS, Nieuw-Zeeland, Brazilië en Zweden, is het nu de beurt aan krabben en duiven. De krabben zijn met tienduizenden aangespoeld in Engeland. In Italië vielen dan weer honderden, misschien duizenden duiven dood. Voor wie er iets achter zoekt, is er overigens nu een speciale website, die toont waar dieren massaal zijn gestorven. Wetenschappers stellen dat er eigenlijk maar één verklaring is voor de snelle opeenvolging van vreemde, massale dierensterfte: het internet. Voor de doorbraak van het internet, belandden die berichten echter niet in het nieuws, betogen ze.

Aan de Engelse Thanet Coast, niet eens zover van ons, zijn minstens 40.000 dode krabben aangespoeld de jongste dagen. Waarom is net zoals met de uit de lucht vallende vogels en aangespoelde dode vissen niet direct duidelijk, maar biologen hebben wel een sterk vermoeden: de koude.

In de Italiaanse stad Faenza zijn dan weer de duiven met honderden tegelijk dood uit de lucht komen vallen. De jongste week gebeurde dat met in vogels in Arkansas (ongeveer 5.000), in Lousiana (stuk of 500), Kentucky (500) en Zweden (50 à 100). Er waren ook meldingen van massale vissterfte (miljoenen vissen) aan de kusten van Brazilië, de VS (Chesapeake Bay) en Nieuw-Zeeland.

In Italië lijkt er wel vergif mee gemoeid: de dode duiven hadden een "mysterieuze blauwe vlek" in hun bek.

Wie alles mooi op een rijtje wil zien en op een kaart, moet hier maar eens naartoe surfen. Wetenschappers maken zich overigens sterk dat het allemaal niet eens zo uitzonderlijk is: massale dierensterftes gebeuren voortdurend, maar door het internet belanden ze nu in het nieuws, terwijl dat vroeger amper gebeurde, zeggen ze. (mvl)


5
UNKNOWN
5
UNKNOWN
5
UNKNOWN
5
UNKNOWN

Lees meer