Screenshot YouTube

Nieuwe methode spaart miljoenen kuikens van verhakselaar

Na jaren van onderzoek liggen vandaag de eerste eieren van 'hennen zonder broertjes' in de schappen in Berlijn. Daarbij worden haantjes via een bepaalde methode uit het broedproces gehaald, voordat ze uit het ei komen. Daardoor hoeven de mannelijke eendagskuikens niet meer te worden gedood, want het leven wordt beëindigd voordat ze worden geboren. 

Naar verwachting wordt de nieuwe methode in de loop van volgend jaar ook buiten Duitsland toegepast.
Met de nieuwe techniek kan aan het begin van het broedproces het geslacht in het ei worden vastgesteld. “Dat gebeurt door op dag negen van het broedproces een heel klein gaatje in de schaal van het broedei te laseren en er een minuscuul druppeltje embryo-urine uit te halen. Aan de hand van het hormoonniveau kunnen we bepalen of het een haantje of een hennetje is”, zegt Martijn Haarman van het consortium Seleggt, de organisatie achter de nieuwe techniek.

15 miljoen kuikens afgemaakt

In ons land worden jaarlijks 15 miljoen mannelijke eendagskuikens afgemaakt, onder meer in een verhakselaar of via vergassing.  In Nederland gaat het om het 45 miljoen kuikens.  “Dat is een groot maatschappelijk probleem. In Duitsland is hier de laatste jaren meer aandacht voor geweest dan in Nederland'', aldus Haarman. De reden dat de mannelijke kuikentjes worden gedood is dat ze geen eieren leggen en nauwelijks vlees geven.

Seleggt is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse fabrikant van broedmachines HatchTech, de Universiteit van Leipzig en de Duitse supermarktketen REWE. Deze organisatie is overigens niet de enige die zich bezighoudt met de geslachtsbepaling van kippeneieren. Onlangs kreeg Ovo, een spin-offbedrijf van de Universiteit Leiden, een miljoeneninvestering voor de ontwikkeling van een vergelijkbare methode.

15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Rene Dannau

    het verschil in een vegie en een vleeseter is dat de vegie een zwak persoon is zie de huidskleur een vegie lijkt wel een alien grijze huidskleur tegen normale kleur.

  • Thibault Derese

    Veggie eten kan even lekker of zelfs lekkerder zijn.

Lees meer